Annons:

Sök

Annons:

Verksamhetschefen om kritiken:

Verksamhetschefen Hanna Revelj Westrin menar att allt kommer klarna under tiden. Foto: Arkivbild

Verksamhetschefen om kritiken: "Kommer klarna under tiden"

Systemet med omsorgsplanerare ska slopas i Vimmerby kommun. I själva verket rör det sig om en verksamhetsutveckling, menar chefen för hemtjänsten.
– Det handlar i grund och botten om att säkra vår kompetensförsörjning, säger Hanna Revelj Westrin.

Annons:

Kritiken mot den kommande förändringen inom hemtjänsten är stor. Flera medarbetare vår tidning träffat hotar med att säga upp sig. Den här gången handlar det om att omsorgsplanerarna inte längre ska vara just det. 

Hanna Revelj Westrin är verksamhetschef för område vård och omsorg i hemmet och kommenterar förändringen.

– Vi håller på med en verksamhetsutveckling, där det i grund och botten handlar om att säkra vår kompetensförsörjning. Det handlar om implementeringen av fast omsorgskontakt i hemtjänsten, som är en nationell styrning att implementera. Allt har som syfte att öka kontinuiteten hos brukarna och öka tryggheten för dem. Det ska bli en ökad samordning för brukarna utifrån de insatser de får. All omställning vi genomför har syftet att öka detta för den enskilde, säger hon.

Syftet med att plocka bort omsorgsplanerarna är att göra det bättre för alla brukare, menar chefen. Det ska inte vara någon form av besparande åtgärd.

– Det ska absolut bli till det bättre. Det handlar om den nationella styrningen som vi nu plockar ned och omsätter hos våra brukare med syfte att göra det bättre för invånarna som har hemtjänst. 

Kan du förstå att det väcker oro och ilska?

– Eftersom det är en utveckling och förändring, där arbetsgivaren har som syfte att förändra hur vi är organiserade, så är det klart att det skapar engagemang i frågan.

Åtta omsorgsplanerare

Totalt är det åtta medarbetare som jobbar som omsorgsplanerare i kommunen. 

– Från 1 juli 2023 är det så att de fasta omsorgskontakterna måste vara undersköterska i titeln. Det här är en del i utvecklingen för att säkra upp. Förändringen och utvecklingen i arbetet vi gör är för att möta de utmaningar vi står inför. Där blir alla berörda och alla måste göra det tillsammans. Vi har inte alla svaren nu och vet inte riktigt riktningen ännu. Tillsammans måste vi hitta lösningar på de olika delarna. Vissa lösningar behöver ske övergripande för verksamhetsområdet och vissa lösningar i varje arbetsgrupp. Det ser olika ut i de olika grupperna utifrån brukarantal, insatsmix och kompetensnivån i personalgruppen.

Hur kommer det fungera?

– Exakt hur det ska gå till vet vi inte i dagsläget, men själva förändringen handlar om arbetet man gör i dag och har att göra med att man ska komma ännu närmare brukaren och det arbetet som utförs. Det handlar verkligen om att möta den framtid vi går till mötes och för att kunna ställa om vår verksamhet. 

Hur ser du på medarbetarnas kritik?

– Jag tänker att i den oro som finns där måste vi som arbetsgivare och ledare lägga fokus på att möta våra medarbetare, att hitta lösningar och handlingskraft. Vi vill allihop att det ska bli så bra som möjligt. Syftet är att möta dem i den oro som finns och försöka ge dem ett svar. Det kommer klarna under tiden, för det här ett är ett pågående arbete. 

När kommer det sjösättas?

– Jag kan inte säga något exakt tidsperspektiv. Arbetet är påbörjat och på sikt kommer det bli en mer specifik tidsplan. 

Är det i närtid?

– Ja, det är i närtid. 

Vad kommer hända med omsorgsplanerarna?

– De behövs brukarnära så mycket som möjligt.

Min bild är att det finns omfattande kritik mot det här. Har du samma bild?

– Ja, vi har mött reaktioner. Det finns både ris och ros i detta. Det viktiga är att vi möter tankarna, funderingarna och den oro som finns. Man reagerar över en förändring som ligger sig själv nära. 

Gör riskbedömning

Ett flertal medarbetare vittnar om en mycket tuff arbetsmiljö och flera överväger att sluta efter den kommande förändringen. 

– Jag förstår deras situation och därför lägger vi mycket tid i det initiala skedet på att riskbedöma för hela verksamhetsområdet och för att kunna bryta ned det på varje enskilt område och för att se vilka risker och farhågor man kan se. 

Är du rädd för en utveckling där ett flertal slutar?

– Såklart, men det viktiga är att man känner att vi tryggar våra medarbetare i den förändring som är. Det är den enskilde individens eget val, men självklart ska vi göra allt vi kan för att förändringen ska bli så bra som möjlig för både medarbetare, brukare och deras arbetsmiljö. 

Kan det här dras tillbaka om reaktionerna blir för stora?

– Vi har inget annat förslag från arbetsgivaren för att möta den utveckling vi står inför.

Varför är det så mycket kritik från just hemtjänstmedarbetarna?

– Det är en rörlig verksamhet och en fråga som berör många. Det finns ett allmänt intresse i att det fungerar optimalt och som man förväntar sig och som det ska. Jag tycker att det är bra att det finns ett intresse i frågan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: