Annons:

Sök

Annons:

Ungdom i behov av slutenvård skrevs ut från BUP – händelse i Vimmerby anmäls

Lars Sandberg (C), socialnämndens ordförande i Vimmerby kommun. Foto: Arkivbild

Ungdom i behov av slutenvård skrevs ut från BUP – händelse i Vimmerby anmäls

En tonåring från Vimmerby har hamnat rejält i kläm mellan regionen och kommunen. Trots att läkaren på BUP ansåg att ungdomen behövde slutenvård och man visste att kommunens resurser var uttömda, skrevs barnet ut. Nu har händelsen anmälts.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

En ungdom i 15-årsåldern från Vimmerby kommun, i behov av psykiatrisk vård, har hamnat rejält i kläm mellan Region Kalmar län och Vimmerby kommun. Och det är brist på samverkan mellan regionen och kommunen som är orsaken till att ungdomen nu drabbas hårt.

Ungdomen skrevs ut från barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) trots att läkaren på BUP uttalat att patienten behöver slutenvård. Socialtjänsten beslutade sedan att placera ungdomen i ett av Vimmerby kommuns jourhem, som enligt socialnämnden själv anses sakna kompetens att "möta ungdomens behov".

"Tvingats göra fel"

– Det är tyvärr uppenbart att en person har hamnat mellan stolarna och att vi helt enkelt har tvingats göra fel i det här fallet. Det är fruktansvärt när lagstiftningen inte lappar över som den borde göra och folk kommer i kläm, säger socialnämndens ordförande i Vimmerby, Lars Sandberg (C).

– Jag vet inte hur vi ska komma till rätta med det här, men man önskar ju mer samverkan mellan region och kommun.

Nu har händelsen lex Sarah-anmälts av socialnämnden i Vimmerby kommun. I sin anmälan skriver man bland annat att jourhemmet inte har beredskap eller kompetens att möta upp ungdomens behov varför det fanns risk för missförhållande för ungdomen.

Återfördes till BUP med tvång

För P4 Kalmar berättar Liselotte Philipsson, som är chef för individ- och familjeomsorgen i Vimmerby kommun, att man under natten efter placeringen i jourhemmet återigen fick kontakta BUP-akuten och fick återföra ungdomen till BUP med tvång.

Men redan samma dag hävde psykiatrin tvångsomhändertagandet och skrev ut ungdomen, och återigen hamnade Vimmerby kommun i samma läge – en situation där man anser sig sakna kompetens för att kunna ge ungdomen den vård och det stöd som behövs.

BUP slår dock ifrån sig ansvaret och till P4 Kalmar säger man att det vilar på Vimmerby kommun och att man på BUP inte kan hålla kvar en patient mot dess vilja – inte ens när det handlar om en ungdom. I övrigt anser man att samarbetet mellan regionen och kommunerna fungerar bra.

"Någon annan måste ta vid"

Detta är en bild som inte delas av socialnämnden, som nu alltså vill att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ser över ärendet.

Då händelsen berör flera myndigheter är det svårt med förslag till åtgärder för att förhindra att liknande missförhållanden inträffar igen, menar socialnämnden i sin skrivelse.

”Socialnämnden behöver fortsätta försöka få till ett fungerande samarbete med BUP, öka förståelse för varandras arbete och olika ansvarsområden”, står att läsa.

– När kommunens möjligheter är uttömda måste någon annan ta vid, säger Lars Sandberg.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: