Annons:

Sök

Annons:

Verksamhetschefen om kritiken kring röntgen:

Röntgenavdelningen i Vimmerby är stängd. Foto: Simon Henriksson

Verksamhetschefen om kritiken kring röntgen: "Kan inte ha en skör eller instabil verksamhet"

Både majoriteten och radiologiska kliniken får hård kritik av oppositionen. Detta för stängningen av röntgen i Vimmerby.
– Jag vill ha verksamhet i Vimmerby, säger verksamhetschefen Per Malcherek.

Annons:

I förra veckan besökte företrädare för Moderaterna och Kristdemokraterna i regionen den stängda röntgenmottagningen i Vimmerby. Kritiken från oppositionen mot nedstängningen var stenhård. 

– Det finns folk som säger att man kan tänka sig att jobba här, både permanent och tills man hittar permanent bemanning. Det är nonchalant att inte svara på när man tänker öppna igen, vilket kanske är den frågan som flest människor här efterfrågar. Det här är ett tydligt tecken på att slakta välfärden och vi såg samma tendenser förra mandatperioden. Då var det IVA-avdelningen i Oskarshamn och den palliativa avdelningen på Västerviks sjukhus, sa Carl Dahlin bland annat. 

Kritiken var hårdast mot regionmajoriteten, men även radiologiska kliniken fick sig en känga.

– Personalen här har presenterat en lösning för att hålla öppet två till tre dagar i veckan. Det säger man nej till från radiologiska kliniken. Det är frustrerande, sa Jimmy Loord (KD).

"Ska inte vara skör eller instabil"

Per Malcherek är verksamhetschef för radiologiska kliniken i Västervik. 

– Vi har en annons ute för två sköterskor och är man intresserad av att ta ett arbete, så vädjar jag till dem att söka jobbet. Det är det ingen som har gjort förutom en enstaka person. Men det är ingen som kan tänka sig att komma till oss Västervik först för att vänta på person nummer två. Det är vad som gäller, men man kan inte tänka sig att vara hos oss till det kommer ytterligare en person, säger han. 

En av de röntgensjuksköterskor som nyligen har gått i pension har också erbjudit sig att arbeta i Vimmerby. 

– Man har erbjudit sig att arbeta ett tag efter pensionen, men det blir väldigt skört när bara en person kan jobba som egentligen har gått i pension. Vi vill inte att verksamheten ska vara skör eller instabil. Vi vill ha två som jobbar heltid enligt den annons vi har ute. Skulle man behöva vabba eller liknande, så måste vi stänga ned med kort varsel och då blir det en av och på-verksamhet som är skör och instabil.

Kunde inte de två ha arbetat tillsammans?

– Jag har svårt att svara på det. Det mesta är bara saker jag har hört, men det viktigaste är att jag vill ha en långsiktig lösning. Pensionärer är duktiga och viktiga, men vi vill ha en långsiktig lösning på plats. 

Är det inte en sämre lösning att ha helt stängt jämfört med att få stänga ibland med kort varsel?

– Jag tycker inte det. Jag vill inte ha stängt över huvud taget, men vi måste ha en bemanning som jag kan försvara och en verksamhet som jag kan stå för. Det är mitt svar på det. Det ska vara en säkerhet för både personal och patienter med två röntgensjuksköterskor och en undersköterska på plats. Undersköterskan arbetar hos oss i Västervik i väntan på att vi hittar två sköterskor. 

"Svårt att bemöta det"

Per Malcherek tycker inte särskilt mycket om att oppositonen kritiserar radiologiska kliniken och honom. 

– Jag har svårt att bemöta det andra har sagt eller hört. Jag vet inte vilka förslag som kommit fram eller exakt vilka som ligger bakom. 

Kunde man inte ha haft en tillfällig lösning med öppet två eller tre dagar i veckan?

– Jag har svårt att bedriva en verksamhet som är öppen två eller tre dagar i veckan. Jag vill ha mer service än så i Vimmerby.

"Vill ha verksamhet i Vimmerby"

– I nuläget är det så. Jag vill ha en verksamhet som jag kan stå för och vi ska utvärdera det här i mars. Vi får väl tänka en gång till kring hur vi vill ha framtiden i Vimmerby. 

Någon dold agenda med att smygstänga röntgenavdelningen finns inte, betonar Per Malcherek.

– Så tänker inte jag. Jag vill ha verksamhet i Vimmerby och det är min ambition. 

HÄR kan du läsa artikeln med oppositionen och HÄR med majoriteten. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: