Annons:

Sök

Annons:

ALV VÄLJER ATT STÄMMA STATEN

Astrid Lindgrens Värld går nu vidare med en stämning mot staten. Foto: MostPhotos

ALV VÄLJER ATT STÄMMA STATEN

Astrid Lindgrens Värld lämnar under tisdagen in en stämningsansökan mot staten. Detta efter den påtvingade stängningen under pandemin. 
– Vi har nu beslutat att vi ska gå vidare och få det här prövat i domstol. Det är en skada som vi åsamkats, säger vd:n Joacim Johansson till TT.

Annons:

Det hela bottnar i att Astrid Lindgrens Värld fick stänga sin verksamhet sommaren 2020. Polismyndigheten ansåg att antalet besökare vid parkens olika teaterföreställningar skulle räknas samman även om föreställningarna spelades på olika platser i parken.

Det omöjliggjorde för ALV att hålla öppet och polisens tolkning gjordes utifrån begränsningarna av antalet personer vid olika sammankomster i landet för tillfället.

Två år senare fick ALV rätt i Förvaltningsrätten. Då valde temaparken i Vimmerby att driva ett skadeståndskrav på närmare 52 miljoner kronor till Justitekanslern.

JK skrev i sitt beslut att frågan om staten gjort sig skyldig till skadeståndsgrundande fel var så pass oklart att anspråket inte lämpade sig för en prövning inom ramen för den frivilliga skaderegleringen, rapporterar TT.

Stämmer staten

Istället hänvisade JK till att frågan borde prövas i domstol.

– Det är lite förvånande att man från JK:s sida inte kan ta ställning. Samtidigt avslår man inte vår ansökan och säger att "det där är inte skadeståndspliktigt" så vi tolkar det som att JK anser detta inte så lätt att lösa. Då går vi vidare och stämmer staten men på samma grunder som tidigare, säger vd Joacim Johansson till TT. 

Nu lämnas alltså en stämningsansökan in mot staten.

– Vi vet vilka möjligheter, eller risker, detta innebär men vi gör bedömningen ihop med vårt ombud att parken stängdes på felaktiga grunder. Vi har ytterligare ett referensår att gå på och skadeståndsanspråket i stämningen är lågt räknat. Vi har inte tagit i – tvärtom.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: