Bilden är en genrebild.
Foto: MostPhotos
Ett lokalt skyddsombud inom hemtjänsten i Vimmerby kommun slår larm om ytterst dåliga boendeförhållanden hos en brukare, förhållanden som ska vara så illa att de påverkar hemtjänstpersonalen både psykiskt och fysiskt.
I en begäran till arbetsgivaren enligt arbetsmarknadslagen daterad den 24 oktober 2022, där man vill ha ett antal svar, listar skyddsombudet en mängd punkter som gör bostaden till en osund arbetsplats för hemtjänstpersonalen
Skadedjur men inget varmvatten
I skrivelsen står att läsa att det bland annat inte finns något varmvatten och ingen dusch, och på grund av mycket möbler och andra saker i rummet tvingas personalen arbeta i dåliga arbetsställningar.
Skyddsombudet larmar också om att det finns skadedjur och insekter i bostaden, att det ligger många gamla elledningar och skarvsladdar på golvet som medför snubbelrisk och fara för kortslutningar, att det föreligger brandrisk på grund av vedeldning i en kamin med många saker runtomkring, samt att det vintertid ska föreligga halkrisk när man ska ta sig in i bostaden.
Dessutom ska brukaren ha en katt i bostaden som inte anses få rätt omvårdnad.
Räddningstjänsten inkopplad
I sin begäran till Vimmerby kommun skriver skyddsombudet att ett svar önskas innan den 1 november 2022. ”Om jag inte får tillfredsställande svar kommer jag att vända mig till Arbetsmiljöverket och begära deras ställningstagande”, skriver skyddsombudet.
Fyra dagar efter mottagandet, den 28 oktober, svarar den aktuella enhetschefen hos Vimmerby kommun på skyddsombudets begäran.
I svaret anges bland annat att en anhörig till brukaren som man varit i kontakt med, ska försöka åtgärda oredan med mängden möbler och andra saker i bostaden. Vimmerby kommun ska även ta kontakt med räddningstjänsten för en brandtillsyn och att de då även ser över elsäkerheten i bostaden , samt följa upp riskbedömningen och även ta kontakt med rehabenheten för att se över hur det är möblerat och om det finns några hjälpmedel som kan underlätta arbetet i brukarens hem. Man har också sagt till brukaren och dennes anhörig att man behöver ta kontakt med sitt försäkringsbolag om problemet med skadedjur i hemmet.
Anmälan enligt lex Maja
Angående katten som ska finnas i brukarens bostad skriver enhetschefen att kommunen har för avsikt att anmäla till länsstyrelsen enligt lex Maja.
Uppgifterna i en anmälan om lex Maja får bara lämnas om personal bedömer att bristen inte kan åtgärdas i samråd med den som håller djuret. Det är först när personalen bedömer att djurhållaren inte är villig eller saknar förmåga att vidta tillräckliga åtgärder för att komma till rätta med problemet, som det bör komma i fråga att göra en anmälan
Enhetschefens samlade svar bedömdes dock inte vara tillräckliga och därför har skyddsombudet nu skickat en begäran om prövning av föreläggande eller förbud till Arbetsmiljöverket. Detta gjordes i förra vecka, cirka tre och en halv månad efter skrivelsen till arbetsgivaren gjordes.
I listan över de åtgärder som skyddsombudet vill att Arbetsmiljöverket prövar anges också att personalens psykosociala mående påverkas av brukarens bemötande ”som är påfrestande”. Detta ska ha gjort att man alltid måste vara två personal vid besöken, anger skyddsombudet.
Vi har varit i kontakt med skyddsombudet som inte vill kommentera ärendet ytterligare. Vi har också sökt enhetschefen.