Avsnittet släpptes i natt, så Susanne Malmqvist passade på att se det innan frukost. Nyfiken på om hon skulle komma med – och visst gjorde hon det.
Inte bara så där i förbifarten, utan i ett långt klipp med experten Malin Sveholm, som fastnade för ”det onämnbara”, som man sa förr för underkläder skulle varken synas eller pratas om.
– Det här är ett stycke kvinnohistoria, säger Malin Sveholm, i programmet.
Släkting jobbade på lyxkryssare
Susanne Malmqvist var 17 år när hon fick ärva underkläder av sin mormors faster som jobbat på lyxkryssaren Stella polaris.
Bakgrunden till det berättar hon mer om i kvällens avsnitt av Antikrundan, som spelades in i Virserum i augusti.
– Jag har lite ärvda saker, så vi packade fika och stol och satt nästan längst fram i kön. Det var väldigt roligt att få det värderat, säger Susanne Malmqvist.
Vad tycker du om att värderingen kom med i tv-sändningen?
– Det var lite roligt. Direkt när hon (Malin Sveholm) fick se de här underkläderna, så tyckte hon att det var så roligt och valde att gå vidare med det.
– Först kändes det jättekul, men efteråt har man ju ingen kontroll över vad som ska komma med. Så det var lite pirrigt när jag skulle se programmet, men jag får säga att jag tycker det blev bra.
Bruna möblernas uppgång och fall
Experten Knut Knutsson är alldeles exalterad över att vara i Virserum, som är känt för sin möbelindustri. Eller i lilla Virserum som sägs vid några tillfällen under programmets gång.
Här väljer man bland annat att berätta mer om ”de bruna möblernas uppgång och fall” under ett besök på möbelindustrimuseet.
– Jag blir nästan lite berörd. De här möblerna har jag stött på i tusentals hem och helt plötsligt får de ett sammanhang, säger Knut Knutsson i programmet.
”Virserum möblerade det svenska folkhemmet”
Det var här det började, säger Knutsson som inte alls vill hålla med om att det var Ingvar Kamprad som möblerade det svenska folkhemmet, utan att det var Virserum som möblerade folkhemmet först.
– De här möblerna har en djävulsk kvalité, men är så totalt omoderna idag, så det är nästan osäljbart, säger han.
”Grattis Virserum”
Det blev en minnesrik dag i Virserum när Antikrundan kom på besök sista helgen i augusti. Kön ringlade lång av förväntansfulla, glada, upprymda människor som plockat med sig spännande saker att värdera och i hopp om att få höra historian bakom.
Experterna värderar allt från damunderkläder från 1950-talet som sagt till emaljskyltar, och en GAN-tavla som visar sig vara en riktig dyrgrip. Och så den dyra klockan som ägaren tänkt slänga på tippen.
– Grattis Virserum, vilket party ni bjöd på, säger programledaren Anne Lundberg innan de lämnade orten för att dra vidare till Skellefteå.
Här kan du läsa mer från inspelningsdagen: Så såg det ut när Antikrundan spelades in i Virserum
Här kan du läsa: Nära rekord i värderade föremål
Här kan du läsa: Marias matta väckte intresse – så hög blev värderingen