Annons:

Sök

Annons:

Så lågt blev elpriset i februari – nu ska det värsta vara över

Elpriset i februari blev lägre än väntat. Foto: MostPhotos

Så lågt blev elpriset i februari – nu ska det värsta vara över

Elpriset under februari månad blev lägre än förväntat. Nu tyder mycket på att det värsta är över – för den här vintern. 

Annons:

Den milda vintern hade en stor roll i att prisläget på elmarknaden sjönk markant, rapporterar TT. Orsakerna var flera. Efterfrågan på gas sjönk och lagernivåerna ligger nu på rekordnivåer för den här tiden på året. 

Det milda vädret i kombination med mycket förnybar produktion i både januari och februari hjälpte också till att dämpa priserna.

Snittpriset för februari månad landade på strax över 80 öre per kilowattimme i elområde 3, enligt elbörsen Nordpool. Det är samma pris som i oktober 2022. Innan dess får man backa till hösten 2021 för att hitta ett lägre månadspris.

I elområde 4 landade februaripriset på drygt en krona, vilket också det var det lägsta sedan oktober förra året. 

Snittpriset för en månad är det pris som är mest intressant för den som sitter med rörligt elavtal, vilket merparten av hushållen gör.

– Om man tittar i närtid så kommer det ligga den här prisnivån, kanske något lägre, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, till TT.

Det innebär att det värsta är över – för den här gången. Under våren och sommaren dras elförbrukningen ned i takt med att temperaturen blir varmare.

Ovanpå börspriset tillkommer också elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgift på omkring 1:50 kronor per kilowattimme.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: