Annons:

Sök

Annons:

Höjd beredskap: EoN rustar för busväder – ger tre viktiga tips

"Vi har full bemanning och har också möjlighet att kalla in extraresurser om det skulle behövas", säger EoN:s projektledare Björn Persson. Foto: Bildbyrån/Lotta Madestam

Höjd beredskap: EoN rustar för busväder – ger tre viktiga tips

EoN uppges ha höjt beredskapen med tanke på SMHI:s varning om kraftigt snöfall och blåst. 
– Vi vet ju inte riktigt hur illa det här kommer bli, säger Björn Persson, projektledare och pressansvarig EoN Region Öst.

Annons:

Han uppger på tisdagsmorgonen att EoN har en god beredskap.

– Vi har ett gott resursläge, sportloven är avklarade och semestrarna är därmed också avklarade vilket innebär att vi har full bemanning och vi har också möjlighet att kalla in extraresurser om det skulle behövas, säger Björn Persson.

Full bemanning innebär att all den organisation som för övrigt jobbar med olika typer av byggprojekt och liknande kan få stanna av. Istället är det möjligt att lyfta ut antällda till att åka ut i fält för att utföra de arbeten som behöver göras, som att laga och ta ner träd som fallit på ledningar.

– Vi är till freds med den organisation vi har, säger Björn Persson. Vi vet ju inte riktigt hur illa det här kommer bli, vi avvaktar och ser vad som händer.

Vad är du mest orolig för?

– Att träden ska falla mot våra ledningar och orsaka strömavbrott. Det som oroar mig är att träden nu står i tjälfri och fuktig mark, vilket innebär att rötterna har svårt att hålla emot när det börjar blåsa. Det behöver inte blåsa så himla mycket om träden blir tunga i toppen.

– Träden ska heller inte ligga mot ledningar, då ska de också plockas bort. Nu har vi mycket isolerade ledningar, så trädpåfall på sådana ledningar behöver inte betyda strömavbrott. Blir det däremot strömavbrott blir många kunder drabbade, vid varje enskilt avbrott.

Inte mycket oisolerat kvar

I kommunerna Vimmerby, Hultsfred och Västervik är det på några enskilda ställen Eon fortfarande har oisolerad ledning, men det mesta är avklarat, enligt Björn Persson.

– Bara för att ledningarna är isolerade kan det vara så att stora träd kan ramla och slå sönder ledningar, eller ramla på kraftledningsstolpar och därmed orsaka strömavbrott, när stolpar knäcks. Alla sådana fel är fortfarande möjliga, även om vi eliminerat väldigt, väldigt många genom att isolera ledningar.

Tre tips från Björn Persson:

* Är man i riskområdet, som Vimmerby, Hultsfred, Västervik och Kalmar är, så bör man se till att ha sin mobiltelefon laddad. Blir det strömavbrott och batteriet ta slut, kan man gå ut i sin bil eller grannens bil för att ladda telefonen.

* Se om grannarna, om det är äldre och sjuka hur de har det, så de inte hamnar vind för våg så att säga.

* Ramlar det ner ledningar från stolpar, så ska de absolut inte vidröras. De kan vara strömförande och då är de livsfarliga. Utan rapportera in till EoN:s kundtjänst, att det ligger ledning på marken, så blir vi jätteglada över att kunna lokalisera det.

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: