Länsstyrelsen i Kalmar län säger nej till Andrew Johnstons planer på ett glashotell i Gullringen, men entreprenören tänker överklaga beslutet. Foto: Brännebro Kraft AB
Det var under försommaren 2018 som Brännebro Kraft AB:s projektledare Andrew Johnston presenterade planerna på ett världsunikt glashotell i ett vattenfall i Gullringen.
Projektet har under resans gång åkt på ett antal bakslag och länsstyrelsen i Kalmar län ställde i februari sig negativa till hans planer på att uppföra ett fundament för hotellet i vattendraget och flytta stenblock vid dammfoten.
Det är ett beslut som Andrew Johnston väljer att överklaga till nästa instans, nämligen mark- och miljödomstolen.
– Jag har första träffen med advokaten i morgon (läs i dag) och vi kommer se om vi kan hitta någon en lösning för att kunna placera glashotellet i vattenfallet i alla fall. Konceptet med att ha glashotellet i vattenfallet kommer vi inte ändra på, säger Andrew Johnston.
Aktuellt med alternativ lösning
Entreprenören skickade in sin anmälan om vattenverksamhet till länsstyrelsen i början på förra året.
– Processen har pågått i ett år där de har kommit med frågor och vi har skickat in svar. Det har nu landat i att de är oroliga för att vi ska äventyra dammsäkerheten om vi plockar i stenarna som ligger i botten. Tanken var att vi skulle gjuta ett fundament i botten och ställa glashotellet på, men jag tror inte att det hade stört stenarna särskilt mycket, säger Johnston.
Han ger inte upp även om det skulle sluta med att mark- och miljödomstolen går på länsstyrelsens linje.
– Vi vill bygga ett glashotell i vattenfallet, så enkelt är det. Vi får se om vi kan hitta en alternativ lösning som gör att vi inte är nere i vattnet och då kan det bli aktuellt att vi höjer upp hotellet en halv meter eller en meter. Om hotellet svävar en halv meter eller en meter upp i luften har ingen större betydelse, det kanske snarare blir ännu häftigare. Fortsättning följer när vi väl har kommit till domstolen. Det känns som att det är den alternativa lösningen som vi får gå in med i diskussionerna med advokaten.
Vad tror du om den fortsatta processen i det här ärendet?
– Enligt mark- och miljödomstolen kan det ta upp till sex månader innan vi överhuvudtaget får komma till en domstolsförhandling. Det kan gå fortare, men det hänger på hur många ärenden de har att hantera. Vi kommer fortsätta att jobba på med detta. Vi har fått nej på saker och ting förut så det är bara att kavla upp ärmarna och köra på.