På söndag arrangeras en filmfestival i Vimmerby för första gången. Biografens nya ägare Tina Karlsson ser fram emot att visa fyra barnfilmer och fyra vuxenfilmer under en dag.
Foto: Ossian Mathiasson
Första gången Svenska Filmdagarna arrangerades var i Laholm 1997 och Ljungby hade sin premiär 2018. Filmfestivalen pågår på de två orterna i tio respektive nio dagar och årets nyhet är att Svenska Filmdagarna finns representerade på sju orter i landet.
Vimmerby har sin filmfestival på söndag och det blir en dag med visningar av åtta svenska filmer till rabatterat pris.
– Vi har festivalen i stor skala på två orter (Laholm och Ljungby) och väljer i år att testa den på alla våra andra orter under en dag. Av det vi har sett hittills finns ett ganska stort intresse för svenska filmer i Vimmerby. Målsättningen är att väcka intresset för svensk film. Jag och Mikael brinner för svensk film och vill att publiken ska hitta till de svenska filmerna, säger Tina Karlsson.
Biograferna i Laholm och Ljungby har en marknadsandel för svensk film på nästan 30 procent.
– Jämfört med rikssnittet, som ligger på 12–15 procent, är det väldigt höga siffror. Vi strävar efter att vi ska öka på de andra orterna och kanske på ett nationellt plan. Det pratas i branschen om hur vi ska kunna lyfta svensk film och hur svensk film ska kunna ta en större marknadsandel. Jag vill att fler ska få uppleva svensk film på bio. Alla har inte råd att gå på bio och gör man ett sådant här evenemang med rabatterade biljettpriser så kanske fler har råd med biobiljetten, säger Tina Karlsson.
Emil i Lönneberga uppmärksammas
Det blir fyra barnfilmer och fyra vuxenfilmer under söndagens filmfestival i Vimmerby. En av filmerna som kommer visas på bioduken i Vimmerby är den tecknade filmen ”Emil & Ida i Lönneberga”.
– Emil i Lönneberga fyller 60 år i år och det firar vi med ett Emil-kalas. Filmen gjordes i samband med 50-årsjubileet och det kommer hela tiden nya barn så jag tänker att det är en bra film att visa. Har man en filmfestival i Vimmerby måste man lyfta fram Astrid Lindgren.
Tina Karlsson har sedan 2013 projektlett festivalen på egen hand och gläds över att filmfestivalen kommer till fler orter.
– Man skulle vilja göra en stor festival överallt men vi får se vad som händer i framtiden. Vi kände att det var dags att ta ett steg till, sedan får vi se hur vi bygger vidare. Det är i alla fall ett steg i rätt riktning och vi får se vad som händer.