Annons:

Sök

Annons:

PLANEN PÅ NY HÖGSTADIESKOLA I VIMMERBY LÄGGS NER

Den politiska majoriteten i Vimmerby kommun har beslutat att lägga ner planerna på en ny kommunal högstadieskola. Foto: Arkivbild

PLANEN PÅ NY HÖGSTADIESKOLA I VIMMERBY LÄGGS NER

Planerna på att bygga en ny kommunal högstadieskola i Vimmerby har funnits i flera år. Nu har den politiska majoriteten i Vimmerby kommun valt att skrota planerna. 

Annons:

Det var i samband med kommunstyrelsens presskonferens på onsdagen som politiska majoriteten med Helen Nilsson (S), Lars Johansson (V) och Jacob Käll (C) informerade om beslutet att lägga ner planerna på en ny kommunal högstadieskola. 

Kommunen punktar upp tre anledningar till beslutet. Det handlar om att kommunen vill prioritera lärare och andra vuxna i skolan framför nya lokaler.

"Vi vill göra allt vi kan för att säkra tillräckliga resurser i form av vuxna i skolan. Barn blir trygga av goda relationer, mer än av nya lokaler. Ökade driftskostnader för nya lokaler riskerar att gå ut över lärartätheten och andra resurser i skolan. Även en ombyggnad kostar, men vi ska göra vad vi kan för att hålla nere de fasta driftkostnaderna", skriver Vimmerby kommun på sin hemsida. 

"Saknat den heltäckande analysen"

Den andra punkten är att kommunen vill ta ett långsiktigt ansvar för kommunens ekonomi och vara restriktiva med investeringar.

"Läget i ekonomin har dramatiskt förändrats sedan vi påbörjade arbetet inför en eventuell ny skola. Vi möter som alla andra kommuner en unikt utmanade ekonomi kommande år och det är därför inte rätt tid att satsa stort. Vi har redan idag bekymmer att få en god ekonomisk hushållning. Inflation och ökade räntor gör det omöjligt att förutspå slutnotan och driftkostnader för en nybyggd skola. I osäkra tider måste vi vara försiktiga", skriver kommunen. 

Kommunen ska nu inleda utredning och projektering av vilka ombyggnationer som behöver göras på de befintliga högstadieskolorna.

"Vi ska ha en långsiktig plan för permanenta och ändamålsenliga lokaler gällande våra högstadier. Vi kommer behöva göra olika typer av åtgärder och investeringar. Vi kommer ge uppdrag, att ta fram underlag om vad som behöver göras, och avsätta medel till en sådan utredning. Vi har hittills saknat den heltäckande analysen. Vi kommer att få göra prioriteringar löpande utifrån det underlag vi tar fram. Investeringstakten måste bli långsammare än vid nybyggnation, men vi ska beta av behoven i tur och ordning efter hur akuta de är".

Texten har uppdaterats. 

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: