Hannes Frode, Allis Nilsson, Alva Elebring och Minea Snickars var och tävlade i Sveriges största casetävling.
Foto: Simon Henriksson
Varje år deltar runt 200 skolor och tusen elever i Sveriges största casetävling som arrangeras av industriell ekonomi vid Linköpings universitet.
Endast fem av lagen tar sig till finaldagarna i Linköping och förra året gick hela två lag från Vimmerby gymnasium till final. En bedrift som lär bli svårslagen.
Men även i år tog sig ett lag från gymnasiet här till finaldagarna.
– Det var väldigt roligt och intressant att få se utbildningen där. Det var ganska mycket det som var fokus utöver tävlingen också, att få se det industriella ekonomiprogrammet, säger Alva Elebring, en av fyra elever i finallaget.
Övriga var Minea Snickars, Allis Nilsson och Hannes Frode. De tre gymnasietjejerna går naturprogrammet medan Hannes läser fysikprogrammet.
– Vi var runt hela universitetet och fick kolla på allt möjligt. Vi fick se de olika utskotten och jag skulle kunna tänka mig Linköping. Det känns som en bra studentstad, säger Allis Nilsson.
"Gav olika infallsvinklar"
Totalt deltog fem lag i finalen och Vimmerbyeleverna kom på en delad andraplats.
– Vi fick en uppgift på fyra sidor på engelska. Det handlade om att vi skulle avgöra hur ett företag skulle sälja sina produkter på bästa sätt och öka vinsten genom marknadsföring, säger eleverna.
Eleverna fick tre timmar på sig.
– Därefter skulle vi göra en presentation på tio minuter. Finaluppgiften skilde sig lite från det vi hade kvalat in på, så det var mycket nytt. Det hade inte hjälpt att förbereda sig noggrant. Det var inte så mycket räkna, utan mer att man skulle resonera.
Varför är man så duktiga i matte här, tror ni?
– Vi kom nog med på både tur och tajming. Mycket handlar om att resonera och vi har en bra grund i matte. Att vi kommer från olika program är bra också, det gav oss lite olika infallsvinklar.
Alla fyra elever kan tänka sig att studera matte vidare.
– Kanske i alla fall. Det är lite kul, säger Alva Elebring.
"En hel del privatskolor"
Läraren Robert Davidsson var förstås imponerad över att Vimmerby gymnasium var representerat även i år.
– Det är en hel del privatskolor och spetselever som deltar, så det är lite häftigt att vi som en liten kommunal skola kan säga att vi ligger så pass i framkant i matematikundervisningen, säger han.