Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Skarp kritik mot Eon efter strömavbrottet – har anmälts till Energimarknadsinspektionen

Björn Persson, regionchef på Eon, vill inte kommentera anmälan särskilt ingående. Foto: Christian Andersson/Räddningstjänsten

Skarp kritik mot Eon efter strömavbrottet – har anmälts till Energimarknadsinspektionen

Det omfattande strömavbrottet tidigare i veckan som slog ut både Ljunghäll och Boklok har väckt kritik. En privatperson har anmält Eon till Energimarknadsinspektionen. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det var i tisdags som en trafikolycka på riksvägen orsakade strömavbrott för närmare 1 600 abonnenter i den norra kommundelen. 

Strömmen var utslagen från lunchtid till 23-tiden på tisdagen. Utöver alla hushåll som drabbades fick det stora effekter för både Ljunghäll i Södra Vi och Boklok i Gullringen.

Den stora industrin i Södra Vi förlorade flera miljoner på händelsen.

 Vi hade ett stopp på drygt tolv timmar – och då var det verkligen totalt stopp, allting stod stilla. För oss för det med sig en massa konsekvenser när metall stelnar i kalla ugnar och alla maskiner stannar och behöver nollställas efteråt – en del med metall i sig. Det är många saker som påverkas, och därför tar det tid att starta upp hos oss, berättade Anders Melin, vd på Ljunghäll.

Robert Gurbin, fabrikschef på Boklok, har varit kritisk mot det inträffade.

– Att en singelolycka med en personbil kan ge sådana konsekvenser, dels placeringen av elstolpen. Jag åkte faktiskt och tittade på olycksplatsen i går, och stolpen står ju bara två-tre meter från riksvägen. Det gjordes verkligen ett rejält misstag när man satte upp den för länge sedan. Sedan slås man av att ingen tänkte på stolpens placering när man tog bort all skog där nyligen. Men det är så klart lätt att vara efterklok.

Anmälde till Energimarknadsinspektionen

En privatperson valde också att anmäla Eon till Energimarknadsinspektionen. Personen önskade att EI skulle inleda ett tillsynsärende gällande huruvida Eon underhåller elnätet i Kalmar län och särskilt Vimmerby kommun på ett "tillfredsställande sätt och i enlighet med gällande regelverk". 

Bakgrunden var helt enkelt att "en enklare trafikolycka" kunde orsaka ett så långt strömavbrott, skriver man i anmälan. 

Personen menar att man enkelt hade kunnat undvika elavbrottet med ett "adekvat förebyggande arbete" från Eons sida. 

Björn Persson, regionchef på Eon, vill inte kommentera anmälan särskilt ingående.

– Ett sådant ärende får i sådana fall ha sin gång. Vi kommenterar inte det förrän Energimarknadsinspektionen har sagt något. Det är Energimarknadsinspektionen som är tillsynsmyndighet och jag vill inte föregripa deras hantering av detta. Energimarknadsinspektionen får ta ställning och så får vi agera utefter vad de kommer fram till, säger han till Dagens Vimmerby.

Tas nog inte vidare

Energimarknadsinspektionen tycks dock inte ta ärendet vidare.

"De uppgifter som inkommit ser inte ut att kunna utgöra en grund för Ei att öppna tillsyn mot nätföretaget med hänsyn taget till antal drabbade elanvändare och den aktuella avbrottstiden. Beskrivningen som lämnats är knapphändig och det är inte heller möjligt att utifrån ett enskilt avbrott på grund av en trafikolycka dra några slutsatser om nätets leveranssäkerhet eller om nätföretaget brustit i underhållet av nätet", skriver Madeleine Hermansson på Energimarknadsinspektionen i ett mejl. 

Skyldighet att rapportera elavbrott har ett nätföretag om fler än tusen anläggningspunkter eller fler än tio procent av samtliga anläggningspunkter inom redovisningsenheten har haft avbrott längre än ett dygn. Har över 50 000 anläggningspunkter haft avbrott längre än två timmar ska det också rapporteras. 

"Det är svårt för Ei att bedöma om effekten av den här olyckan är rimlig eftersom vi saknar uppgifter om nättyp, spänningsnivå osv. Trafikolyckor är dock något som varje nätföretag bör hantera i sin risk- och sårbarhetsanalys", skriver Madeleine Hermansson.

Björn Persson konstaterar att man från Eons sida har tagit till åtgärder.

– Vi står inte handfallna, utan vi bygger om den här ledningen. Det gör vi just nu. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: