Carl Dahlin, Malin Sjölander, Niklas Gustafsson och Pär-Gustav Johansson besökte nyligen Vimmerby hälsocentral för att diskutera nära vård.
Foto: Ossian Mathiasson
Regionpolitikerna Carl Dahlin, Malin Sjölander och Pär-Gustav Johansson och kommunpolitikern Niklas Gustafsson, samtliga från Moderaterna, har besökt Vimmerby hälsocentral för att diskutera nära vård.
Nära vård handlar om att vården ska utgå från patienternas behov och förutsättningar och att fokus ska ligga på tillgänglighet och kontinuitet. Tanken med nära vård är att patienter ska vårdas mindre på sjukhus förutsatt att man inte är i behov av det och att sjukvård ska bedrivas så nära patientens hem som möjligt.
– Länets kommuner är överens om är att nära vård är ett bra koncept. För att det ska fungera måste kommunerna ha svar på vem det är som ska finansiera det och hur det ser ut med kompetensen. Kommunerna kan inte anställa läkare och kommunsjuksköterskorna säger redan i dag att de är tyngda av arbetsbelastningen. Två saker är extra viktiga, att nära vård inte ska ersätta sjukhusvård och att man inte tar till nära vård för att kunna stänga vårdplatser utan att det handlar om patientens väl och ve. Primärvården är navet i att nära vård ska fungera och då måste de få medel för att det ska funka och att kommunerna ska vara med på tåget, säger Carl Dahlin.
Personalen jobbar med nära vård
Personalen på Vimmerby hälsocentralen vittnar om att de jobbar med nära vård och att konceptet är välbekant.
– Det man måste få svar på är vad som händer med pengarna och vem som ska utföra arbetet. Det finns ett hemsjukvårdsavtal mellan regionen och kommunerna som i så fall måste klargöras. Ska kommunerna ta hand om mer tunga arbetsuppgifter som regionen avsäger sig måste det också synas med en skatteväxling. Vad vi har fått svar på är att det är lång tid kvar innan nära vård kan vara up and running, säger Carl Dahlin.
Malin Sjölander berättar att tjänstepersoner inom såväl som kommun skissar upp dragen för nära vård.
– Vi politiker måste också förstå vad vi ska ta ställning till och vilka beslut vi behöver fatta. Min uppfattning är att man jobbar med nära vård på mindre orter och sedan finns större städer i länet med svårare samordning.
"Det är som ett litet sjukhus"
Vimmerby har en styrka och en svaghet med en stor hälsocentral, enligt Malin Sjölander.
– När vi går igenom och tittar på lokalerna är det som ett litet sjukhus. Storheten gör kanske att alla inte vet vem Britta på Storgatan är. Det är ändå 16 000 listade patienter på Vimmerby hälsocentral, den högsta noteringen i Kalmar län. I alla kommuner av den här storleken har man minst två hälsocentraler och här i Vimmerby kommun finns en hälsocentral, säger Malin Sjölander och fortsätter:
– En styrka i Vimmerby är att man har samordnare på en och samma hälsocentral och som i mångt och mycket har kontakt med en och samma kommun. Då blir svaret ofta ”att vi bedriver nära vård” och ”att vi alltid har bedrivit nära vård”.
"Här i Vimmerby finns plats"
Carl Dahlin säger att de stora sjukhusen i länet drar ner på antalet vårdplatser och ser primärvården som en viktig aktör.
– Att patienter skickas hem har lett till att vi i många år har lagt förslag om att vi ska ha närvårdsplatser som vara någon form av mellanlandning innan man kan flytta till ett särskilt boende eller komma hem. Här i Vimmerby är det ingen omöjlighet med tanke på att det finns plats, säger Carl Dahlin.