Nu har man kommit överens om nya regler för dygnsvilan, som påverkar bland annat räddningstjänst.
Foto: Bildbyrån
Den nya överenskommelsen innebär att arbetstid kan förläggas upp till 20 timmar utan krav på dispens. Längre arbetspass kan. vissa fall, och utifrån verksamhetsbehov, ges dispens.
Med det nya beskedet kan det finnas möjlighet för räddningstjänst, personlig assistans och LSS att jobba 24 timmar.
– Medlemmarnas behov av vila och återhämtning och verksamheternas speciella förutsättningar har varit vägledande i förhandlingarna. Vi har visat att den svenska modellen levererar, med sin kombination av respekt för arbetstagarnas arbetsvillkor och verksamheternas förutsättningar. Kollektivavtal ger den flexibilitet som lagstiftning saknar, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande, i ett pressmeddelande.
Skapat undantag
Enligt Kommunal innebär beskedet tillsammans med tidigare överenskommelser att man fått till ett starkare regelverk för återhämtning.
– I förhandlingarna har Kommunal hela tiden utgått från medlemmarnas villkor och arbetsmiljö och drivit deras krav. Där har Kommunals delegation bestående av medlemmar från de berörda yrkesgrupperna varit ett starkt stöd. Det är de som kan verksamheterna bäst, säger Malin Ragnegård.
EU-kommissionen har tidigare kritiserat Sverige för att flera kollektivavtal inte lever upp till reglerna i EU:s arbetstidsdirektiv.
– I förhandlingarna har Kommunal haft tre ingångsvärden, skapa en möjlighet till undantag inom ramen för EU-direktivet, säkra fackligt inflytande samt trygga och tydliggöra individens rätt till vila i direkt anslutning till ett långt pass. På samtliga punkter har Kommunal nått framgång. Nu är det tydligt vad som gäller, säger Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare.
Den nya överenskommelsen gäller från 1 februari 2024.