Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Tio personer får lön och utbildning – ny satsning av kommunen

En ny utbildning med betald lön ska stärka kompetensen i kommunen. Foto: MostPhotos

Tio personer får lön och utbildning – ny satsning av kommunen

Vimmerby kommun testar nytt för att rekrytera. Tio personer anställs på heltid, men under tre terminen studerar man på halvtid med bibehållen lön.
– Det här är en hjälp och ett första steg, säger Robert Lindström, chef över bemanningsenheten.

Annons:

Vimmerby kommun har ofantliga rekryteringsbehov till vård och omsorg. Nu hoppas man att en satsning tillsammans med Vimmerby Lärcenter ska resultera i mer personal. 

Tio personer erbjuds anställning med full lön. Under tre terminer kommer man dock jobba halvtid samtidigt som man studerar till vårdbiträde på halvtid.

– Det här är kommunens initiativ och vi är jätteglada för den här idén. Det är väldigt förmånligt och ett sätt för kommunen att försöka rekrytera och höja kompetensen, säger Rebecka Fredriksson, studie- och yrkesvägledare på Vimmerby Lärcenter.

Vårdbiträde är en kortare utbildning, men här kommer de tio personerna att samtidigt jobba halvtid.

– Det är en halv undersköterskeutbildning skulle man kunna säga. När man är klar så kan man läsa vidare på distans till exempel samtidigt som man jobbar. 

Anställs inom bemanningen

Robert Lindström är chef över bemanningsenheten där de tio personerna kommer anställas. Gymnasiebehörighet för svenska och B-körkort är krav.

Kommunen har nyttjat statsbidraget äldreomsorgslyftet till undersköterskeutbildning för befintlig personal tidigare, men nu är läget osäkert kring kommande statsbidrag.

– Det är lite mer ovisst kring det här statsbidragens utformning och framtid. För många kan det också vara ett ganska stort steg att läsa till undersköterska direkt. Nu gör vi det här på prov och hoppas att det kan bli ett led i att bli undersköterska. Man får första halvan av utbildningen och förhoppningsvis kanske man successivt läser vidare för att i slutändan bli färdig undersköterska, säger Robert Lindström.

Nya lagkrav

Utöver de tio platser som är vikta åt kommunen som en anställning finns ytterligare fem platser. 

– Det smartaste är nog att söka båda, för vi räknar med ett högt söktryck, säger Rebecka Fredriksson.

Robert Lindström säger att det i början av den här veckan kommit inkommit ett 15-tal ansökningar.

– Vi ser att det finns ett intresse, men vi kan ännu inte säga hur det faller ut. Tanken är att det här ska motivera och attrahera medarbetare att ta det här steget. Det finns inte pengar till hela konceptet i och med att vi inte fått någon information om statsbidragen framåt. 

Kraven på kommuner från staten ökar också. Förra sommaren infördes en lag om att alla brukare inom hemtjänsten ska ha rätt till en fast omsorgskontakt. Från 1 juli i år krävs att den fasta omsorgskontakten ska ha titeln undersköterska.

– Bekymret är förstås kostnadsfrågan, men vi måste göra någonting och behovet av kompetens finns verkligen. Undersköterska är nummer ett, men det här är ett första steg och bättre än ingenting.

Ansökningstiden pågår till 21 maj. 

– Utbildningen startar sedan 21 augusti. Vår förhoppning är att det mesta ska vara färdigt innan man går på sommarledigt, säger Lindström.

Januari 2024 startar Vimmerby Lärcenter också en reguljär undersköterskeutbildning.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: