Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Mångmiljonbelopp investeras i Vimmerbys elnät – så går arbetet med nya kraftledningen

Eons regionchef Björn Persson (till höger) berättar att Eon investerar totalt 52 miljoner kronor i Vimmerby kommun i år. Foto: Ossian Mathiasson

Mångmiljonbelopp investeras i Vimmerbys elnät – så går arbetet med nya kraftledningen

Eljätten Eon investerar drygt 52 miljoner kronor i både regionala och lokala elnätet i Vimmerby kommun i år. 
”Vår ambition är ett robust energisystem som tillåter grön energiomställning, nya industrietableringar och regional tillväxt”, säger Peter Hjalmar, Eons regionchef i syd, i ett pressmeddelande. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Eon är i full färd med att bygga den nya, efterlängtade 130-kilovoltsledningen mellan Kisa och Vimmerby för att möta det framtida energibehovet. Projektet omfattar en investering på 300 miljoner kronor – och Eon har ännu mer på gång.

Regionchefen Björn Persson berättar att Eon investerar ytterligare 52 miljoner kronor i både regionala och lokala elnätet i Vimmerby kommun under 2023. 

– Vi gör de största insatserna i regionnätet, det vill säga ledningar på 40 eller 130 kilovolt. 26 miljoner kronor läggs på ny anslutning till vindkraftsparken i Lervik i Västerviks kommun och 17 miljoner på en ny station i Wallnäs utanför Mariannelund. Den nya vindkraftsparken byggs mellan Hjorted och Totebo, nästan på kommungränsen till Vimmerby. Det blir också ytterligare investeringar vid transformatorstationerna i Vimmerby och Södra Vi, vilket har med 130-kilovoltsprojektet att göra, säger Björn Persson. 

"Vår elkonsumtion kommer fördubblas"

Sju miljoner kronor läggs dessutom på investeringar i lokalnätet på olika platser i Vimmerby kommun.  

– Från regionnätet via transformatorstationer transformerar man ner spänningen till lägre nivå i lokalnätet. De sju miljonerna är i 10- och 20-kilovoltsnätet, säger Björn Persson.

Vad säger du om de stora investeringarna som Eon gör i vår trakt?

– Ju mer vi kan göra och ju fortare vi kan göra investeringar desto större förutsättningar har vi att klara av de utmaningar som en ökad elkonsumtion i samhället kommer medföra. Inom de 30-40 närmaste åren säger prognosen att vår elkonsumtion kommer fördubblas. Det handlar mycket om att man går från fossil energi till elektrisk energi, inte minst inom industrin. Vi har dessutom omställningen inom fordonssektorn med privatbilism och transporter. Är det dubbelt så stor konsumtion så måste det bli dubbelt så stor produktion. Ju mer vi kan bygga ut och ju fortare vi kan göra det desto bättre är det för att möta framtiden. 

Så går arbetet med 130-kilovoltsledningen

Arbetet med den nya kraftledningen som ska förstärka elnätet i Vimmerby och Kinda kommun flyter på helt enligt plan. Om drygt ett år, vid halvårsskiftet juni/juli 2024, ska arbetet vara klart. 

– De nybyggda transformatorstationerna i Horn, Gullringen och Södra Vi är i princip färdiga. Det är lite mer att göra på stationen i Vimmerby. Det vi jobbar med nu är ledningsbygget och det är i full gång. Vi är på väg till Gullringen och ska därefter vidare till Södra Vi och till sist till Vimmerby. Ledningsstolparna kommer först på plats och när man har fått upp tillräckligt många ledningsstolpar kör man igång med ledningsdragningen. Det är ett arbete man kommer se inför öppen ridå när vi har passerat Södra Vi och är på väg mot Vimmerby längs med riksväg 23/34.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: