Annons:

Sök

Annons:

Gräset växer sig högt – Åbro vill se får beta i solparken

Åbro Bryggeri har en idé om att låta får beta ner gräset kring solpanelerna. Foto: Lotta Madestam

Gräset växer sig högt – Åbro vill se får beta i solparken

Åbro Bryggeri skulle vilja kombinera solcellsparken med lantbruk.
– Vi har pratat om att kunna släppa på får på den här ytan, så de kan beta ner gräset, säger Johannes Gutman, teknisk chef.

Annons:

I den omkring tio hektar stora solcellsparken med sina drygt 11 500 solpaneler är marken täckt med gräs. 

– I vårt förberedande arbete gjorde vi också en markplanering, för vi vill ju gärna att parken ska vara lite rak och snygg i sina linjer också, och inte vinklar åt alla håll och kanter, utan att den faktiskt ser lite trevlig ut att titta på också, säger Johannes Gutman, som även är projektledare för solscellsparken och byggnationen.

– Så det är faktiskt lite kul när man ser de här långa raderna, tillägger han och nämner att parken är 600 meter lång mellan vingspetsarna från öst till väst.

Gräset trivs i skuggan

Parken är byggd på Åbros egen mark söder om bryggeriet. Marken är grästäckt och nu så här i torkan ser man att gräset trivs extra bra och redan växer sig högt på skuggsidan.

– Vi har pratat om att kunna släppa på får på den här ytan, så de kan beta ner gräset. Det skulle generera en bra funktion för själva parken i sig och inte bara för fåren, säger Johannes Gutman.

– Får måste flyttas runt, de får inte gå på samma mark hela tiden och det är ju inte långt till Ingebo Hagar här ifrån. Så det vi tänker oss i så fall är ett samarbete med en lantbrukare, att erbjuda att de kan ta hit fåren, tillägger vd Henrik Dunge.

Parken är inhägnad, med omfattande stöldskydd, så det skulle egentligen bara vara att släppa på fåren på den stora ytan.

Litet underhåll

Det är annars förhållandevis lite underhåll på en sådan här solpark.

– Det är självrengörande paneler, så bara det regnar lite ibland så rengörs de av det. Det har vi sett fungerar med vår takanläggning, den har vi aldrig behövt göra något rengöringsunderhåll på, utan den sköter sig självt.

– Men då behöver det ju också komma lite regn, just nu är de väldigt dammiga, tillägger han.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: