Annons:

Sök

Annons:

Trafikveckan slut – hundra körde för fort: här är vägen som sticker ut

Husbilen på bilden höll hastigheten så polisen Oskar kunde sänka lasermätaren utan påföljd. Foto: Lotta Madestam

Trafikveckan slut – hundra körde för fort: här är vägen som sticker ut

Under polisens trafikvecka bötfälldes drygt 100 trafikanter som överskred tillåtna hastighet. Särskilt en väg i Vimmerby kommun sticker ut i statistiken.

Annons:

På söndagen avslutade polisen sin trafikvecka, där man den här gången fokuserat på hastigheten i tätort. Sammanlagt genomfördes 23 kontroller runt om i Vimmerby och Hultsfreds kommuner.

– I Hultsfred rapporterades 36 hastighetsförseelser och i Vimmerby 65 stycken. Där har vi också ett omhändertaget körkort där det gått minst 31 kilometer för fort på 50-väg i centrala Vimmerby. Exakta hastigheten har jag tyvärr inte, summerar Gabriella Bodger, gruppchef och yttre befäl i Vimmerby.

Mer semestertrafik

Antalet bötfällda fortkörare är ungefär lika många nu som förra gången, vecka 16.

– Då var det totalt 94 stycken. Den lilla ökningen kanske kan bero på att det är lite mer semestertrafik.

När Gabriella Bodger tittar på de specifika kontrollerna sticker särskilt en väg ut.

– Det är 30-sträckan ut mot Tuna från Vimmerby. Där var det nio stycken som fick böter på mindre än en halvtimme. Den sticker ut eftersom de stod där en så kort stund och det ändå blev så pass många hastighetsböter.

I Hultsfreds kommun lyfter Bodger fram Storgatan och Östra Långgatan i Hultsfred där sammanlagt fyra bötfälldes.

– Annars, generellt sett, är det många på riksvägen mellan Vimmerby och Hultsfred som kör fortare än tillåtna 80 kilometer i timmen.

Hur ser du på antalet trafikanter som kör för fort?

– Man ska betänka att vi bara jobbat med det här när vi inte haft larm och vi har mycket larm, så hade vi kunnat stå ännu mer hade givetvis fler blivit bötfällda. Jag tycker självklart att alla ska köra efter hastighetsbegränsningarna, vi har en nollvision och den ska vi försöka sträva efter för att få färre skadade och döda i trafiken.

Om jag istället frågar, är du orolig över antalet fortkörare?

– Jag tror inte att det sticker ut. Det låter som det är många, men tittar man på siffrorna runt om så ser det ganska likvärdigt ut. Det är inte så att förare i Vimmerby och Hultsfred kör fortare än man gör i andra kommuner.

I samband med hastighetsövervakningar hör man ofta folk tycka att polisen lägger resurserna på fel sak. Vad vill du säga till dem?

– Bara för att polisen lägger resurser på detta betyder inte det att vi inte jobbar med andra saker också. Vi är många poliser som har olika arbetsuppgifter. Jag hör också de kommentarerna när man står ute i trafiken att ”borde ni inte utreda våldtäkter och mord istället”, till exempel. Men det är andra polisers arbetsuppgift, medan jag står där. Så det ena utesluter inte det andra.

Tio trafikveckor per år

Polisen har tio trafikveckor per år med olika inriktningar: hastighet, yrkestrafik, brott på väg samt alkohol och droger i trafiken.

– Bara för att vi fokuserar på hastighet betyder inte det att vi rapporterar andra saker i samband med hastighetskontrollen. Den här veckan har det rapporterats 27 andra förseelser som att fordonet är oskattat, att man inte har bälte eller att man använder mobiltelefoni medan man kör.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: