Annons:

Sök

Annons:

Supersuccé för Gullringsdagen – grundaren hedrades

I samband med Gullringsdagen i lördags hedrades grundaren Maja W Enqvist. Foto: Privat/Arkiv

Supersuccé för Gullringsdagen – grundaren hedrades

En vecka efter att Maja Westberg Enqvist, grundaren av Gullringsdagen, avlidit var det dags för årets upplaga. Det blev förstås en dag med både glädje och sorg.
– Alla var berörda över det, säger Conny Gunnarsson från bygdeföreningen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I lördags var det på nytt dags för Gullringsdagen. För första gången sedan pandemin arrangerades tillställningen, som startade 2002. 

Med tanke på att grundaren och mamman till det hela, Maja W Enqvist, bara en vecka tidigare avlidit blev det en väldigt känslofylld dag. Det hela inleddes med en tyst minut och ett minnestal för henne.

– Det var hon som startade upp den här dagen för 20 år sedan och vi ville hedra hennes minne. Vi och alla besökare var berörda över det som hänt och det var självklart att hålla en tyst minut, berättar Conny Gunnarsson från Gullringens bygdeförening.

Vid konstutställningen inne på värdshuset fanns också ett bord med ett tänt ljus intill Majas porträtt. 

– Det var många som var inne och hedrade henne. Det var fint gjort. Vi fick det här chockartade beskedet mitt i planeringen och Maja var en stor Gullringsprofil. Vi ville inte störa Anders i sorgearbetet, men han tyckte det här var fint och ville att hon skulle få vara med på ett hörn. 

Många besökare

Gullringsdagen, som har fokus på hantverk och inte minst närproducerat, blev en stor succé. 

– Det var över förväntan. Vi hade verkligen inte räknat med så mycket folk. Vi hade både bronsmatchen i VM emot oss samt derbyt mellan Gullringen och HFK. Vi hade räknat med att folk skulle komma efter bronsmatchen, men vi var supernöjda. De flesta jag pratat med uppskattar att det var någonstans mellan 400 och 450 besökare. Det är det klart bästa på väldigt länge och vi hade inte räknat med den anstormningen.

Vad tror du att det beror på?

– Jag tror att det finns en efterfrågan på konceptet. Det är inte massa krimskrams från Kina, utan det är hantverk som är närproducerade. Totalt hade vi 18 bord uppställda och vi är verkligen supernöjda. Det var värt allt slit inför.

Kan bli årlig tradition

Skolfoton från 30-talet fanns inne i hantverkslokalen. 

– Det var en succé också. Det var många som blev sittandes där och tittade på anhöriga och andra. Det fanns också bilder på alla hus i samhället.

Nu hoppas Conny Gunnarsson att Gullringsdagen återvänder redan nästa år.

– Jag kan inte säga att vi ska göra det, utan jag måste ha styrelsen bakom mig och vi behöver få det beslutat på ett möte först. Men det finns en förhoppning om att det ska bli årligt återkommande. Det är ju lite av en hemvändardag.

Clara Rylander på Gullringens Världshus & Hotell var också överväldigad över det stora intresset. 

– Vi hade inte alls räknat med att det skulle komma så många, så det är jätteroligt, säger hon.

Dagen arrangerades av bygdeföreningen och hantverksklubben i samarbete med värdshuset. På söndag börjar också bygdeföreningens tipspromenader, där värdshuset också är med som samarbetspartner.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: