Annons:

Sök

Annons:

Nya kravet: samtliga A-traktorer ska besiktas

Samtliga A-traktorer ska besiktas nästa år. Foto: Bilprovningen

Nya kravet: samtliga A-traktorer ska besiktas

I maj nästa år blir det körförbud på samtliga A-traktorer i hela Sverige, skriver SVT. Då ska besiktningskrav på alla A-traktorer införas.
Nu får ungdomarna förbereda sig på skärpta krav.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

A-traktorer får maximalt gå i 30 kilometer i timmen och är en ganska ovanlig fordonstyp förutom i Sverige. För den som vill köra krävs inte mycket mer än att skaffa en.

– I dag är det så att man gör en registreringsbesiktning, sen har fordonet fått rulla och gå år ut och år in, berättar Hans Cassepierre, regelinformatör på Transportstyrelsen, till SVT Nyheter.

Nu väntar emellertid nya tider. Tidigare har det gått att ha ett fordon registrerat från 80-talet – som inte kontrollerats en enda gång sedan dess – men nu ska det bli kontrollbesiktning av trafiksäkerhet och miljö.

– Det har varit lite si och så med om de här fordonen uppfyller kraven för att vara en A-traktor, det är det man vill komma till rätta med genom att besiktiga dem, säger Cassepierre.

Kan sjunka drastiskt

Av den här typen av fordon finns 21 000 i dagsläget. Den 18 maj 2018 får 13 000 A-traktorer körförbud tills de blivit besiktigade. Därefter ska besiktningen genomföras vartannat år. De gamla EPA-traktorerna har redan i dag besiktningskrav på sig.

Enligt SVT kan det bli så att antalet A-traktorer kan sjunka drastiskt till följd av de nya reglerna, då många fordon kommer få problem att uppfylla kraven.

Besiktning från årsskiftet?

Transportstyrelsen öppnar för att att kunna genomföra besiktning redan från och med årsskiftet för att undvika köer längre fram.

– Inget är bestämt ännu, men vi vill att förarna ska slippa att få ett körförbud mitt i den period som man verkligen vill använda fordonet. Men det kommer att krävas en del förändringar som regering och riksdag måste göra, säger Hans Cassepierre, Transportstyrelsen.

Fråga

Vad tycker du om beslutet?

Helt rätt
Helt fel
Vet ej
Rösta Se resultat

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: