Annons:

Sök

Annons:

Utdragen fiberprocess har äntligen gått i mål:

VEMAB:s vd Olle Fogelin, Jacob Käll (C), Helen Nilsson (S), kommundirektören Carolina Leijonram samt Peter Fjällgård (V) deltog på pressträffen tillsammans med fiberkämpen Per Samuelsson. Foto: Simon Henriksson

Utdragen fiberprocess har äntligen gått i mål: "Gav aldrig upp"

Sevedeprojektet har varit en långdragen process i Vimmerby kommun. Nu har projektet i princip gått i mål.
– Det här har varit i mitt huvud sedan 21 november 2013, säger Per Samuelsson, som varit den mest engagerade.

Sevedeprojektet som skulle ge fiber till ett par hundra bostäder och fritidshus i den norra och nordvästra delen av kommunen har haft oändligt med turer. Projektet påbörjades redan under 2013 och sommaren därpå bildades Sevede Fiber ekonomisk förening. 

– Allt drogs igång och det mesta var klart. Sedan ändrades reglerna och det räckte inte med de anslutningar vi hade. Under 2016 försökte vi övertyga kommunen att köra, men då var man lite rädda från kommunens sida, säger Per Samuelsson, som är ordförande i föreningen. 

Med facit i hand hade kostnaden förmodligen blivit lägre om kommunen sagt ja då, men det var en annan ekonomisk verklighet vid tidpunkten, konstaterar kommundirektören Carolina Leijonram. 

– Det blev en vändning där och då skulle vi försöka överlåta bidraget till Telia. Det var två år med eviga diskussioner och jag hade många kontakter. Men så i februari 2020 sa Telia nej. Vi tänker inte bygga det här, berättar Per Samuelsson.

Projektet har blivit något dyrare

Efter Telias nej kom man överens med kommunen och Sevedeprojektets nya fas tog sin början under 2020. Farhågan var om man skulle nå gränsen på 182 fastigheter. En gemensam kampanj genomfördes i området och det visar sig att farhågorna definitivt inte besannades. 

Av 240 möjliga fastigheter i området är 219 färdiga. Ett fåtal återstår. 

– Det är några avslutande markarbeten och tillägg som återstår, men huvuddelen är klar. När vi tittar på våra ingångsvärden så har vi lyckats väldigt. För att få stödet behövdes 182 anslutningar och vi har klarat av 219. Det är fantastiskt och det har vi klarat av, säger VEMAB:s vd Olle Fogelin.

Kostnaden beräknades bli 22,7 miljoner kronor med en finansiering för Vimmerby Fibernät AB på cirka 7,3 miljoner kronor. Tidsplanen då var cirka 18 månader. Projektet har blivit något dyrare och genomförandetiden något längre. Den totala kostnaden uppgår till cirka 25 miljoner med en finansiering för bolaget på 10 miljoner kronor.

– Det blir lite högre kostnader, men vad det blir exakt får vi återkomma till. Vi får se i slutändan vad bidraget ligger på exakt. Det är lite olika faktorer och villkor det handlar om, säger Olle Fogelin och fortsätter:

– Den stora avvikelsen är tiden, att det har tagit dubbelt så lång tid. Det är inte så ovanligt och vi har en resurssvag organisation. För närvarande är det en medarbetare som arbetar med det. Det är nästan lite förvånande att det inte blivit ännu dyrare när tiden ökat så mycket som den gjort.

Grävt cirka 28 mil

Totalt har man grävt cirka 28 mil i följande områden:

* Norra Fågelhem/Käbbo/Gallebo/Bomåla.

* Vennebjörke/Snokebo.

* Södra Vi/Älö/Torebo/Åhl/Kåreda.

* Rumskulla/Södra Kvill/Ydrefors

* Gullringen med omkringliggande orter.

– För en landsbygdskommun är det här ett oerhört viktigt projekt, där man ger samma möjligheter som till större tätorter. Även om det är mycket pengar, så är det rätt investering och en långsiktig satsning. Det är inte något för ett enstaka år, utan något vi kan leva med under lång tid. Att gräva 28 mil är inte något man gör på en kvart, men nu har vi gjort det om det kommer ny teknik, säger Olle Fogelin.

Kommunen säger samtidigt att man är glada över att ägartillskottet från kommunen redan är uppbokade. Med dagens ekonomiska läge för kommunen hade beslutet varit svårare att ta. 

– Det är olika perioder med olika förutsättningar och en jättebra satsning. Det kommer sluta på tio miljoner kronor för kommunen. Det hade varit svårare nu. Vi hade nog inte tagit det beslutet, säger Jacob Käll (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Samtidigt har det varit så rörigt hela vägen, med turer hit och dit, att vi på något sätt inte tagit oss ur det samvetsmässigt annars. Men det hade varit betydligt svårare i dag, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

"Hör inget negativt från någon"

Per Samuelsson är förstås själaglad över att projektet gått i mål till slut. Han har varit både uthållig och tålmodig, och faktiskt aldrig särskilt nära att kasta in handduken.

– Jag var irriterad på kommunen när man sumpade chansen 2016, men nu är vi jättenöjda. Det är helt suveränt och jag hör inget negativt från någon. Det här har varit i mitt huvud sedan ett möte den 21 november 2013. Det är jag och ett par till som drivit det hårdast. Vi hade nytta av Rolf Ericsson i Pelarne som gick i bräschen, säger han. 

När det gäller fibertäckningen i kommunen finns fortfarande en del vita fläckar.

– 100 procent når man inte i ett område. När det blir små vita fläckar blir det också väldigt dyrt. Man får dra långa sträckor för att få anslutning. Vi jobbar hela tiden med att förtäta och bygga ut. Vi söker aktivt bidrag för det från olika statliga insatser. Det är så vi letar, för vi vill undvika att ägaren ska behöva skjuta till, säger Olle Fogelin.

Vimmerby Fibernät har cirka 2 200 anslutningar.

– Det behöver bli fler, konstaterar Olle Fogelin.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: