Catharina Brewitz leder samtal om kärlek och lust med den äldre målgruppen som en del i Vimmerby Pride och Southeast Pride. Foto: Privat/Pixabay
Catharina Brewitz var tidigare kurator på Vimmerby Folkhögskola. Under veckan ska hon samtala med den äldre målgruppen kring kärlek och lust och om "det är andra tider nu?"
För egen del tycker hon att det är ett oerhört viktigt ämne att lyfta.
– Vi föds med sexualitet och vi dör med det, sedan är det hur vi underhåller det. Vi kan bli fråntagna den och vi kan bevara den, det är precis som vilken träning som helst, säger hon och fortsätter:
– Det är så viktigt att vi inte tänker att vi pensionärer är asexuella åldringar, utan vi kanske tänker att några av oss är sexuella seniorer.
Vad tror du om intresset, är den äldre målgruppen redo att prata om det här?
– Ingen aning, det har varit så stigmatiserat för ”farmor har inte sex”. Men hon kanske har bättre sexualitet än både barn och barnbarn, men det finns så mycket tabu att sex hör ihop med när vi är unga och när vi ska föda barn och ju äldre vi blir desto mer stigmatiserat blir det.
Leva sista tiden i livet
Det vill hon försöka ändra på.
– Framför allt önskar jag att personal på serviceboenden fattar det här, vågar tänka på det och lär sig hantera de här sakerna på ett bra sätt. Och framför allt att HBTQ-människor, som kanske haft det bökigt och stökigt och kanske gömt sig, att de får synas och leva den sista tiden de har i livet.
Catharina Brewitz menar att det är fokus på att man ska äta rätt och röra på sig men inte på att man ska ha en sexualitet.
– Då tänker jag inte på att sexualitet är det som ungdomar tänker på, med penetrering och den typen av sex, utan bara det att hålla i hand, kramas, få känna en värme från en annan människa, att inte vara ensam, att få krypa in till en människa man tycker om. Närhet har vi alltid behov av.
Livsnödvändiga frågor
Anders Degerman är folkhälsosamordnare i Vimmerby kommun. Han har en känsla av att våra äldre ofta glöms bort i dessa så livsnödvändiga frågor.
– De här samtalen på olika träffpunkter kommer sig av att vi hade en föreställning med Rikard Segerström som hette ”Arg gubbe”. Han kom ut som homosexuell i 70-årsåldern. Utifrån det har vi diskuterat vidare att det här är en målgrupp där det varit mycket skuld och skambelagt. Man har inte kunnat prata om det. I befolkningen räknat man ju med att 10-15 procent tillhör målgruppen hbtqi-personer, det hörs som allra minst bland de äldre. Därför är det så viktigt att vi lyfter de här frågorna även där och så har vi breddat det till att prata kärlek och lust i största allmänhet, säger Anders Degerman.
Vad tror du om intresset?
– Jag tror intresset är jättestort och jag hoppas verkligen att man tar chansen och vågar komma dit och prata om det. Alla människor behöver få prata om vad de känner men också få höra om andra människors tankar. Det är nog lätt att tro att man är ensam som tänker si eller så.
– Fast man behöver så klart inte vara så aktiv i samtalet om man tycker det är jobbigt, då kan man lyssna. Samtalsledaren har vi valt med omsorg, så jag tänker att det är väl värt ett försök.
Tror du att folk är redo för det här eller finns det en rädsla att prata om kärlek och lust i den äldre målgruppen?
– Jag tror det kan vara både och, men tänker att folk är redo. Det är en generation som varit med om mycket och har lång erfarenhet: p-pillrets intåg och alla de diskussioner som var då och lite frigörelse på 60-talet så jag tror det är en grupp som vågar och ändå vill prata.
Samtal planeras på flera Träffpunkter: tisdag på Frödala i Frödinge och Granen i Vimmerby, onsdag på Vidala i Södra Vi och under torsdagen blir det samtal på både Borghaga, Vimmerby och Solgläntan, Tuna. Allt avslutas på fredag på Borghaga för boende och allmönheten.