Annons:

Sök

Annons:

Nytt schema har fått en handfull att säga upp sig:

Daniel Loftby är ambulanssjuksköterska i Region Kalmar och vill få till en lösning på de nya EU-direktiven så verksamheten inte äventyras. Foto: Privat

Nytt schema har fått en handfull att säga upp sig: "Måste dra i handbromsen"

Minst fem av Region Kalmars ambulanssjuksköterskor har sagt upp sig till följd av nya arbetsschemat som kräver längre dygnsvila. Nu är det bara dagar kvar tills det blir verklighet, men Daniel Loftby, anställd i Oskarshamn, tycker fortfarande att det finns tid att pausa allt och att parterna sätter sig vid förhandlingsbordet.
– Vi måste dra i handbromsen, säger han.

Den 1 oktober införs kravet på elva timmars vila per dygn mellan varje arbetspass efter nya direktiv från EU. Det innebär schemaändringar för bland annat blåljuspersonal som uttryckt ett stort missnöje över att dygnspassen försvinner och ersätts med fler och kortare skift.

Enligt en enkät som gjorts bland ambulanssjuksköterskorna i Region Kalmar sa tio procent att de måste säga upp sig ögonblickligen, ytterligare tre av tio har sagt att de aktivt kommer söka annat jobb och säga upp sig så fort de kan.

”Blir väldigt patientosäkert”

Daniel Loftby, tidigare bosatt i Hultsfred och numera ambulanssjuksköterska i Oskarshamn, brinner för att försöka få till en lösning på situationen så verksamheten inte äventyras.

– Man anger EU-direktivet som motiv till att stressa in en förhandling och den 2 oktober ska nya schemat börja gälla i Kalmar län. Då kommer det bli väldigt patientosäkert och väldigt personalotaligt.

– Som det är nu säger man ”kosta vad det kostar vill”. Det menar jag är extremt, extremt oansvarigt av parterna att göra på det sättet, tillägger han.

Finns tid att förhandla

För att rädda verksamheten vill Daniel Loftby se att man sätter sig ner i lugn och ro och omförhandlar avtalet. Än finns det tid för det, menar han. Även om det börjar brinna i knutarna.

– Det vi med hundra procents säkerhet kan säga är att inför vi det här kommer det finnas en personalbrist och den kommer förstärkas. Från regionens sida möter man den med avställda ambulanser, eftersom de inte går att bemanna. Det gör att vi får ett otroligt mycket känsligare system. Utan att krydda argumentet särskilt mycket kan man säga att införs schemat den 2 oktober ökar riskerna för patientlidande och patientskador väldigt mycket.

Vad vill du se ska hända för att trygga verksamheten?

– Oavsett om det är lag, oavsett om regionen har haft tid på sig – i det här läget måste man säga stopp och belägg. Vi måste dra i handbromsen och förhandla fram en rimlig tidsplan. Då går det att göra det här på ett jättebra sätt, då hinner vi anställa upp och dimensionera oss.

För en månad sedan sa Jonas Löf, enhetschef för ambulansverksamheten i Kalmar län, att regionen behövde rekrytera 20-30 sjuksköterskor med specialistkompetens för ambulansvård för att få ihop arbetsschemat när dygnspassen försvinner.

– Vi har startat rekryteringen och vi har ett intresse både extern och internt för att börja jobba inom ambulanssjukvården. Det är ändå bra, för det är inte så självklart inom hälso- och sjukvården längre, säger han.

Kan söka dispens

Men – samtidigt slutar medarbetare runt om i länet. Så här långt har någonstans mellan fem och sju sagt upp sig, även om Jonas Löf inte kan säga bestämt att allt har med de nya direktiven att göra.

Om rekryteringen misslyckas finns chans att söka dispens att få behålla nuvarande schemaläggning från och med den 1 februari.

– Vi börjar med begränsad tillgänglighet eftersom vi inte har den personal vi behöver, men målet är att vi ska vara tillbaks till den bemanning vi har idag den 1 februari 2024, säger Jonas Löf.

Hur vill du kommentera förslaget att dra i handbromsen och sätta sig vid förhandlingsbordet igen?

– Att regionen har sagt att det ska vi inte göra, utan vi målet vi jobbar mot nu är att vi ska följa AB13. 

Svårunderbyggt argument

Daniel Loftby tycker det är svårt att underbygga argumentet, att det här görs för att ambulanspersonal ska få hälsosammare arbetstider.

– Med tanke på att vi är tre procent mindre sjukskrivna än alla andra sjuksköterskor i regionen och dessutom anmäls vi till IVO i mycket, mycket mindre utsträckning, så det tycks inte som vi felbehandlar så mycket heller, säger han.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: