Annons:

Sök

Annons:

Nu ska länets bästa ostkaka utses – topp tre tar plats i SM-finalen

Så här såg det ut under en av deltävlingarna 2022. Foto: Ostkakans vänner Foto: Privat

Nu ska länets bästa ostkaka utses – topp tre tar plats i SM-finalen

Imorgon lördag avgörs tredje deltävlingen i SM i ostkakebakning hos Axelssons i Aby. Det kommer smakas, doftas, jämföras färg och utseende för att slutligen kora länets bästa ostkaka, där topp tre går till finalen.
– Ett hedersuppdrag, tycker Hultsfreds kommunalråd Lars Rosander om att sitta i juryn.

Annons:

Efter tre återbud på grund av sjukdom är det sex som ställer upp och tävlar om vem som gör Kalmar läns bästa ostkaka. Bland annat Ros-Marie Glad, Mörlunda, Ingegerd Petersson, Kalmar, och Inger Pettersson, Nybro.

Bakom tävlingen står Ostkakans Vänner, som arrangerar en deltävling i varje Smålandslän, där Jönköping och Kronoberg redan avgjorts.

– Vi utser de tre bästa ostkakorna i varje län som går vidare till finalen som hålls i november, säger styrelseledamoten Kicki Svensson.

Vad förväntar du dig av lördagens deltävling?

– Att det är många som är intresserade av ostkaka som kommer och provsmakar, för det kan man göra efter tävlingen. Vi vill gärna bevara intresset för ostkaka och traditionen, så fler blir sugna på att lära sig baka ostkaka. Vi har haft en kurs i Oskarshamn och hoppas få igång fler kurser i att baka ostkaka, Smålands nationalrätt.

Traditionen är väl bevarad på sina håll. Vi har ju en mästare i ostkakebak i trakterna, Ulla Nilsson från Gullringen som blev SM-vinnare 2012 och sedan dessutom tog hem titeln Ostkakemästarnas Mästare 2018.

Juryn består av Majvor Kindström, Vimmerby, Pelle Lindström, Mörlunda, och Lars Rosander, Virserum.

– Det är ett hedersuppdrag, svarar Lars Rosander, via ett mail till vår tidning. Jag vet inte vilka fler som ska sitta i juryn, men som ostkakeälskare ser jag fram emot uppdraget.

– Det finns stor tradition av att baka ostkaka i Småland, och förr när det var kalas var det alltid ostkaka med grädde och klarbärssylt som avslutning, tillsammans med ett selterglas med läsk.

Nu ser han fram emot att smaka flera goda ostkakor.

– Jag kan tänka mig att det blir svårt att utse en vinnare, men det ska vi göra, det är vårt uppdrag, skriver han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: