Annons:

Sök

Annons:

Oro för de anhöriga om verksamheten förändras:

Cecilia Ragnar-Karlsson är anhörigkonsulent i Vimmerby kommun. Foto: Privat/Mostphotos

Oro för de anhöriga om verksamheten förändras: "Fantastisk verksamhet"

Beskedet om att socialnämnden tittar vidare på en eventuell besparing kring anhörigverksamheten har skapat oro. En konsekvensbeskrivning har tagits fram som visar flera betydande risker.
"De signaler man sänder ut mot sin befolkning är att frivilligarbetet som anhöriga utför och som i Vimmerby kommun motsvarar 560 undersköterskors arbete inte har så stort värde", skriver enhetschefen i dokumentet.

Annons:

Det var vid socialnämndens senaste sammanträde som en rad besparingsförslag var uppe för beslut. Flera avärdades direkt, ett fåtal klubbades igenom och några andra valde man att titta vidare på.

En av dessa punkter var anhörigstödet. Innan ett eventuellt beslut tas i nämnden ska en konsekvensbeskrivning tas fram och en vidare utredning kring vad ett förändrat utförande av anhörigstödet skulle innebära. 

Hur anhörigstödet skulle kunna förändras ville politikerna inte kommentera, men en beräkning visar att man kan minska kostnaderna med 580 000 kronor. 

– Vi har inte sagt hur, utan att vi ska se över hela verksamheten. Vi har inte sagt det eller det, utan det är hela konceptet anhörigstöd som ska ses över. Vi har inte sagt något konkret. Det kommer också förändrade regler längre fram, sa socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Ser ökad risk för suicid

Just besparingen på 580 000 kronor är den enda positiva konsekvens enhetschefen ser, enligt ett dokument som vår tidning tagit del av. Däremot radar man upp ett flertal negativa konsekvenser.

Det handlar bland annat om ökad risk för att anhörigas egen hälsa försämras, att anhöriga blir otrygga, ökad risk för våld i nära relationer, ökad risk för suicid och ökade kostnader för hälso- och sjukvården.

"Vimmerby kommun har i nuläget en anhörigkonsulent med lång erfarenhet och hög samlad kompetens inom området. Just den expertkunskap som kommer att behövas när kommunen har krav på sig att implementera ett anhörigperspektiv i alla led. Tappar man den kompetensen så måste någon annan, alternativt flera andra funktioner, anställas vilket troligtvis innebär en mycket högre kostnad", skriver enhetschefen i det omfattande dokumentet, som gått till flera olika pensionärsföreningar. 

Om tjänsten som anhörigkonsulent tas bort befarar man att viljan till ideella insatser i framtiden kommer vara mycket liten.

Både förtroende hos anhöriga och det frivilliga arbete som både anhöriga och föreningar utför är skört och det krävs inte mycket för att engagemanget ska svalna. I en tid då kommuner och regioner måste säkra upp och förstärka sitt ansvar gentemot målgruppen anhöriga så skulle det vara ett kontroversiellt beslut om Vimmerby kommun tar bort funktionen som anhörigkonsulent. De signaler man sänder ut mot sin befolkning är att frivilligarbetet som anhöriga utför och som i Vimmerby kommun motsvarar 560 undersköterskors arbete inte har så stort värde", går det att läsa.

Riskerar värre smäll, menar anhörigkonsulenten

En annan person med insyn säger att man reagerade med förtvivlan när man förstod att anhörigverksamheten var uppe för diskussion när det gällde besparingar.

– Vi tror inte att politiken har fått den här konsekvensbeskrivningen innan sitt möte, säger uppgiftslämnaren.

Cecilia Ragnar-Karlsson, som är anhörigkonsulent i Vimmerby, säger att hon inte är orolig för sitt jobb men orolig för alla anhöriga i kommunen. 

– Det handlar inte om mig och jag försöker lämna mina egna känslor och tankar utanför. Det jag är orolig för är vad det kommer innebära för målgruppen. Dessutom klipper man bandet till resten av Sverige. Men för egen del är jag inte orolig. Jag har mycket erfarenhet och det löser sig alltid, men tänk om många kommuner börja tolka lagen så här? Det gör mig orolig för de som drabbas, säger Cecilia Ragnar-Karlsson när vi når henne.

Kan du ha förståelse för att man försöker hitta möjliga besparingar där det inte är helt lagstadgad verksamhet?

– Jag kan förstå det, men jag kan inte förstå varför det här är det enda man känner att man kan ta bort. Det är i princip lagstyrt och den nationella anhörigstrategin kommer bli ännu bättre. Många kommuner ska anställa fler med spetskompetens – inte plocka bort den man har, säger hon.

Hon trivs väldigt bra i sitt yrke som anhörigkonsulent, säger hon.

– Det är en fantastisk verksamhet och jag vet hur mycket jag betyder för dem jag jobbar för. Om det här tas bort, vem ska ha glasögonen och titta på de anhörigas situation? Jag har 100 anhöriga varje år som jag har kontakt. Jag tror att det skulle innebära ofantliga summor i nästa steg om man tar bort den här verksamheten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: