Anders Degerman är ansvarig för det brottsförebyggande arbetet inom kommunen och står i tät dialog med polisen.
Foto: Simon Henriksson
Under hösten har ett stort antal människor fått sätta livet till i den pågående gängkonflikten i Sverige. Människor som bara har en perifer eller knappt någon koppling alls till gängkriminaliteten har avrättats.
Landet har chockats över höstens våldsdåd, skjutningar och explosioner. Skjutningar har på ett sätt blivit en typ av "vardag" i vårt samhälle.
Hur bedömer man att riskerna är för att Vimmerby kommun också drabbas av den ökade gängkriminaliteten?
– Risken finns alltid. Vi har också de här bekymren i olika grad. En del i det kan också vara att polisen i storstäderna har helt andra resurser. Det är "bra" för de kriminella, om man kan uttrycka sig så, att flytta ut till mindre orter för att kunna jobba mer ostört. Polismyndigheten ökar på här också, men risken finns alltid, säger folkhälsosamordnare Anders Degerman, som har tät kontakt med polisen genom sitt brottsförebyggande arbete.
Han säger att det som händer i Sverige är förfärligt, men vill samtidigt nyansera bilden något.
– Det blir en mediabild, där både majoritet och opposition springer med, tyvärr. Tittar man på antalet mord är det ingen gigantisk ökning. Vi är snart uppe på 90-talets nivåer om man ser på det i förhållande till befolkningsmängd. På 90-talet låg vi på 0,14 mord per 100 000 invånare och nu är det 0,12 mord. Tillbaka i tiden var det ännu högre. Skillnaden då var att det var mer blandat. Det var mer våld i nära relation och så vidare. Det finns en skillnad såklart nu med skjutvåldet och det känns som att gränserna, där gängen ändå höll sig inom, har släppts nu. Man spränger entréer och portgångar och skjuter på lekplatser. Det gör att oskyldiga får sätta livet till och det är en hemsk utveckling.
Ser ni några kopplingar till Foxtrotnätverket eller andra gängkriminella grupperingar här?
– Nej, just nu ser vi ingen koppling till de här gängen.
Ser du en risk att sådana gäng etablerar sig här för att kunna styra droghandeln?
– Det finns en sådan risk och gängbildningar ändrar sig över tid. Det dyker upp nya och mindre gäng och även kriminella ser förstås fördelar av att jobba tillsammans och organisera sig. Det finns risker, men det går också att göra något åt det. Det är en samhällsfråga och hela samhället behöver hjälpas åt kring att uppfostra barn och unga. Det handlar om att ha bra skolor, bra fritidsgårdar och bra föreningsliv, där man inkluderar och involverar varandra. Segregation är alltid farligt.
Nära dialog
Anders Degerman säger att man arbetar i nära dialog med den lokala polisen.
– Vi har mycket samarbete med polisen i olika sammanhang och pratar om de här frågorna tillsammans, för att se vad som händer och sker. Jag vill inte gå in i detalj på det, men vi följer utvecklingen så noggrant vi bara kan.
Har ni tillsammans med polisen bra koll på vilka som rör sig i kriminella miljöer här?
– Det skulle jag säga att vi har.
En av alla nya frågor
Håkan Westerback är säkerhetssamordnare i Vimmerby kommun och konstaterar också att skjutningarna och gängkriminaliteten krupit utanför storstäderna över tid.
– Utvecklingen går åt fel håll ur det perspektivet. Det blir väl så naturligt när man stärker upp med fler resurser i storstäderna att det för de kriminella då är lättare att söka sig ut till mindre kommuner. I mindre kommuner kan man operera mer under radarna. Ingen kommun vill självklart ha den organiserade kriminaliteten och den våldsvåg vi ser nu. Det är klart att man ser med oro på det, säger han.
Det här är ännu en av alla nya frågor en kommun behöver titta på.
– Om man backar ett antal år var det inget man direkt tänkte på. Nu förändras omvärldsläget hela tiden och vi försöker vara så förberedda vi kan som kommun. Vi har en tät dialog mellan olika myndigheter och att ha den lokala kollen är betydligt enklare om man är en mindre kommun. Det är en fördel vi har och den dialogen med polisen är jätteviktig.