Jonas Alvin, till höger, vann i kväll tävlingen Årets Ekokock. Här ses han tillsammans med Mattias Weinhandl, ägare till Stångs Magasin i Linköping. Foto: Privat
30-årige Vimmerbysonen Jonas Alvin blev i kväll utsedd till Årets Ekokock.
– Så skönt. Nu behöver jag inte ställa upp i den här tävlingen mer, skrattar Jonas Alvin.
Med en rätt bestående av bland annat gulbetor, blåmusslor och stekt sallad blev Vimmerbysonen Jonas Alvin i kväll utsedd till Årets Ekokock i samband med finalen i Växjö.
– Det känns så skönt, så skönt, säger Jonas Alvin, till vardags köksmästare på Stångs Magasin i Linköping.
Stressigt på slutet
Förra året blev han trea i tävlingen och i dag var siktet inställt på seger. Och visst lyckades han infria den målsättningen.
– Dagen har varit bra. Jag har haft en väldigt bra känsla och sen blir det alltid lite nervöst efter tävlingen i väntan på juryns beslut. Men nu är det avklarat så nu behöver jag inte ställa upp i den här tävlingen mer. Det är alltid skönt att kunna bocka av något.
Blev rätten som du hade tänkt dig?
– Ja, sen blev det väl att jag tappade lite i finishen på någon grej. Det var lite stressigt på slutet, men jag satte allt på tid.
Årets Kock?
Jonas Alvin presenterade sin rätt för juryn klockan 16.30. Först klockan 17.40 kom beskedet att han hade vunnit.
– Det var en seg väntan. Juryn sa att de gillade mitt tänk. Jag tjänade nog mycket på att ha med just blåmusslan och hur jag presenterade rätten.
I nästa andetag säger Vimmerbysonen:
– Nu får det väl bli att tävla i Årets Kock istället.
Är det en dröm?
– Lite kanske. Men det är väldigt mycket jobb och på en helt annan nivå än Årets Ekokock.