Annons:

Sök

Annons:

Föreningen om hedersamma priset:

Vimmerby Hembygdsförening hoppas att Miljö- och byggnadspriset ska göra Gästgivarehagen mer attraktiv, så det blir ett uppskattat rekreationsområde än mer. Foto: Privat

Föreningen om hedersamma priset: "Ser det här bara som en början"

Idogt arbete med att slå markerna kring Gästgivarehagen har fått den annars blygsamma nattviolen att titta fram till och med. För det arbetet belönas nu Vimmerby Hembygdsförening med Miljö- och byggnadspriset.
– Förhoppningsvis gör det ”Hagen” attraktivare, säger ordförande Kent Skaate.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Hembygdsföreningen har fått grönt ljus från kommunen att slå markerna kring Gästgivarehagen. Under vegetationsperioden lägger den så kallade ”Gröna gruppen”, med Dale Karlsson som ansvarig, ett antal timmar varje vecka för att främja den biologiska mångfalden.

– När vi började slå var vår förhoppning att vi skulle få med oss kommunen på det här, att det är respekt och förtroende för varandra. Nu märks det faktiskt, sedan vi började, att vi fått mycket uppskattning för att det blivit skillnad, säger Dale Karlsson.

För skillnad är det. Vitsipporna breder ju ut sig som en matta i Gästgivarehagen, men numera har också den fridlysta nattviolen hittats i området. Vilket miljö- och byggnadsnämnden också nämner i sin motivering.

– Nattviolen finns där bara man är tålmodig. Mycket av den gamla floran får man fram om den börjar hävdas, säger Dale Karlsson.

Ytterligare bevis

Att Vimmerby Hembygdsförening nu också prisas med Miljö- och byggnadspriset 2023 tycker han är ytterligare ett bevis på uppskattning.

– Ja, man är inte mer än människa än att man blir glad för bekräftelse. Jag ser det här bara som en början, det finns mycket att göra i ”Hagen” än, då är det roligt att man får credit för arbetet från kommunen.

Hur viktig skulle du säga att Gästgivarehagen är för Vimmerby?

– För Vimmerby och Vimmerbys kulturhistoria är den otroligt viktig. Jag vill nästan påstå att Vimmerby egentligen bara har två saker som sticker ut, som inte nästan alla andra kan yvas med: det är en världskänd barnboksförfattarinna och ett vikingagravfält från 900-talet av den storleken. Det är unikt.

Hoppas priset ska öka attraktionen

Kent Skaate är ordförande i föreningen och gläds förstås också över beskedet.

– Det är fantastiskt att vi har fått liv i ”Hagen”. Nu kommer ån fram, liksom gravkullarna och växter som inte varit framme på många år som är sällsynta och lite speciella. Det är ett speciellt område.

Vad säger du om att föreningen fått Miljö- och byggnadspriset för 2023?

– Det är jättekul att vi får lite belöning och att arbetet blir uppmärksammat. Det gör att hagen kanske blir lite attraktivare och att folk kommer dit. Det är ju det som är meningen att man ska få lite rekreation i Gästgivarehagen, säger Kent Skaate.

 

Här kan du läsa mer om miljö- och byggnadsnämndens motivering.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: