Annons:

Sök

Annons:

Allt du behöver veta inför söndagens kyrkoval

På söndag är det dags för kyrkoval i Vimmerby. Foto: Vimmerby pastorat

Allt du behöver veta inför söndagens kyrkoval

På söndag är det dags för kyrkovalet. Då ska kyrkans medlemmar rösta fram de personer och grupper som ska styra kyrkan under de kommande fyra åren.

Annons:

Alla som är medlemmar och över 16 år får rösta i kyrkovalet. Ledamöter till kyrkofullmäktige i pastoraten, stiftsfullmäktige i stiften och till det nationella kyrkorådet ska röstas fram.

Grupperna som ställer upp i kyrkovalet kallas för nomineringsgrupper. Det kan vara politiska partier, sammanslutningar eller intressegrupper.

Varje väljare har möjlighet att kryssa för tre personer på varje valsedel.

Tre olika val

Kyrkofullmäktige bestämmer ramarna för verksamheten i pastoratet. Det handlar om hur budgeten ska fördelas, vilken verksamhet som ska finnas för barn och unga samt hur kör- och barnverksamheten ska se ut.

Svenska kyrkan är indelad i 13 stift, vars främst uppgift är att stödja pastoraten och ansvara för kyrkans fastigheter. Vimmerby pastorat ingår i Linköpings stift och medlemmarna väljer även ledamöter till stiftsfullmäktige. 

Kyrkomötet är Svenska Kyrkans högst beslutande organ med 251 ledamöter. Där fattas beslut om de övergripande frågorna inom kyrkan. 

Tre nomineringsgrupper

Vimmerby pastorat består av sex församlingar. Medlemmarna väljer ledamöter till kyrkofullmäktige för hela pastoratet. Fullmäktige väljer sedan ett kyrkoråd som fungerar som pastoratets styrelse. Man väljer också ett församlingsråd till varje församling.

Vid det senaste valet, 2013, röstade cirka 700 000 personer i kyrkovalet. Det motsvarade cirka 13 procent av medlemmarna. Valdeltagandet i Vimmerby låg på 10,3 procent.

Till valet i Vimmerby pastorat kan man rösta på tre olika nomineringsgrupper: POSK (Politiskt obundna i Svenska Kyrkan) (43,56 procent 2013), En kyrka för framtiden i Vimmerby pastorat (45,61) och Tuna församlings väl i Vimmerby pastorat (10,83).

Inte så mycket att välja mellan

I Södra Vi-Djursdala församling går det bara att rösta på en nomineringsgrupp: Samlingslista för Södra Vi-Djursdala församling. Där var röstdeltagandet 11,5 procent 2013. Alla röster gick, föga oväntat, till församlingens enda nomineringsgrupp. Ingmar Eklund är förstanamn på listan. 

Fram till valdagen på söndag kommer Dagens Vimmerby presentera de tre olika alternativen i Vimmerby pastorat. Vallokalerna i Vimmerby stänger 20.00 på söndag. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: