Fem fall av papegojsjukan har konstaterats i länet.
Foto: MostPhotos
Människor kan bli smittade av alla sorters vilda fåglar och en ökning av antalet smittade syns ofta på vintern. Inte minst nu. På kort tid har fem fall upptäckts i Region Kalmar län av papegojsjukan.
– Det är en bakterie som kan ge rätt svår lunginflammation. Den finns i fåglars avföring och det vanligaste sättet att smittas är av vilda fåglars avföring, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i regionen.
Det kan då handla om att man rengjort fågelbo, stup- och hängrennor. När dammet virvlas upp i luften så blir det aeorosolbildning.
– Det kan även vara när man exempelvis byter däck och sprutar rent med högtryckstvätten. Man brukar, om man generaliserar det, säga att det drabbar äldre män som använt högtryckstvätten, matat fåglar eller gjort trädgårdsarbete. Smittvägen via burar är inte så vanliga.
Spritt över länet
Labbé Sandelins uppmaning och rekommendation är att tänka sig för.
– Rengör fågelbon utomhus och använd såpvatten eller desinfektionsmedel. Använd inte högtryckstvätten för att spola bort något. När man rengjort fågelboet bör man tvätta händerna och var i slutna utrymmen, där du använder andningsskydd. Jag tror kanske inte så många tänker på papegojsjukan så ofta. Det är en sjukdom som inte återkommer varje år.
Men nu har det alltså varit fem fall på kort.
– Vi ser en uppgång även i andra regioner. Det rör på sig helt enkelt.
Fallen i länet har ingen koppling till varandra.
– Det är också spritt över länet.
Sällsynt smittväg
Att det smittar från människa till människa är relativt ovanligt.
– Tidigare har man sagt att det inte gör det. Det är inte den huvudsakliga smittvägen, utan det är fågelspillningsdamm, men det kan också i vissa fall smitta från människa till människa, men det är ovanligt.