Simon Lundborg är enhetschef för Vimmerby mötesplatser.
Foto: Arkivbild
Just nu pågår ett forskningsprojekt i samarbete mellan Vimmerby Lärcenter, Vimmerby mötesplatser, AMI och Linköpings universitet.
I projektet observeras hur arbetsplatser kan erbjuda kommuninvånare i olika arbetsmarknadsinsatser så god språklig utveckling som möjligt. Tanken är att projektet ska leda till insatser som hjälper den som håller på att utveckla sin svenska.
Ett resultat av observationerna som gjorts är en pin med en vänlig uppmaning om dialog som tagits fram. Den används just nu av personer på bland annat Erikshjälpen Second Hand i Vimmerby och mötesplats Bullerbyn.
– Tanken är att den ska främja både interaktion och språkinlärning. Vi hoppas att den ska bli en icebreaker som leder till fler samtal. Men också att den ska skapa förståelse för de arbetsmarknadsinsatser vi har och hjälpa kunderna att få realistiska förväntningar på personen som bär den, säger Simon Lundborg, enhetschef Vimmerby mötesplatser, i ett pressmeddelande.
Andra exempel
Ytterligare exempel på insatser som föreslås utifrån forskningsobservationerna är att bygga arbetslag som består av medarbetare med olika modersmål och att organisera arbetsuppgifter där samarbete och språklig användning är nödvändig. Ett annat exempel är att arbeta med en kommunikationspolicy på arbetsplatsen.
Forskningsprojektet är ett så kallat ULF-projekt. Det står för Utbildning, Lärande, Forskning och är en nationell försöksverksamhet kring praktiknära skolforskning som genomförs på uppdrag av regeringen.