Annons:

Sök

Annons:

Stark kritik mot vinterhållningen –

Lastbilschauffören Tomas Rydén tycker vinterväghållningen blir sämre för varje år. Han är starkt kritisk till de ishala riksvägarna. Foto: Lotta Madestam

Stark kritik mot vinterhållningen – "Skulle behöva stanna hemma"

Tomas Rydén är starkt kritisk till vinterväghållningen. Som lastbilschaufför säger han sig märka hur den blir allt sämre. Nu har han tröttnat och ryter ifrån.
– Vi kan inte köra efter väglag, då skulle vi behöva stanna hemma, säger han.

Annons:

Tomas Rydén från Vimmerby skräder inte orden. Även om han anser att snöröjningen på de mindre vägarna inte heller håller måttet, så är det främst vinterväghållningen på de större vägarna han reagerar på har försämrats. Nu vill han få svar på varför det ser ut som det gör – och var ansvaret ligger.

– Gränsen är nådd, det är totalt odugligt precis överallt. Det är blankhalt på stora riksvägarna. Det saltas ibland, men det verkar vara som de skvätter ut lite godtyckligt eller alldeles för utspätt saltlake, det blir återfrysning. Allt av kostnads- och miljöskäl är min teori, säger han.

Is på vägarna

Tomas Rydén vill inte, som han uttrycker det, hänga ut snöarbetarna som han anser är bakbundna och inte kan salta och sanda på det sätt som skulle behövas. 

– Det är Svevia som dikterar villkoren som underentreprenör åt Trafikverket. De som kör plog- och saltbilarna vill ju jobba, men när de inte får börja förrän kanske sju-åtta när det har snöat en hel natt, då är det någonting som är fel.

– De säger att de inte åker ut så länge det snöar, men det är då det blir fel. På riksvägarna är det ingen snö att tala om, utan det är hyggligt rena körbanor – men det är is på grund av att det saltas för lite. 

Han säger sig ha ett exempel från onsdagen, då han mötte saltbilen vid ett par tillfällen på Virserumsvägen.

– Efter en stund hoppades jag att saltet skulle bitit, men det var ren jävla isgata ändå. Det är tecken på att de inte saltar ordentligt, det var ändå inte mer än två-tre minusgrader, säger Tomas Rydén.

Törs inte tänka på följderna

Han är själv yrkeschaufför och har vägen som sin arbetsplats.

– Ska man ut på en väg och det bara slirar eller man inte kommer upp i hastighet för att det inte finns något grepp, då törs man inte tänka på vad som händer om man måste panikbromsa. Vi kan inte köra efter väglag, då skulle vi behöva stanna hemma. Vi måste utföra vårt jobb och både uppdragsgivarna och kunderna ifrågasätter varför det tar lång tid. Då blir det också en indirekt stress.

Märker du skillnad den här vintern, jämfört med förra?

– Ja, det blir hela tiden bara sämre och sämre. Jag har kört lastbil i 20 år och det har aldrig varit så här dåligt. Jag tycker det är så oansvarigt av de som sitter och bestämmer att det ska vara vintervägar och att man ska spara på saltet för miljöns skull. Jag köper inte det. Människoliv är ingenting värda när det kommer till kritan och Trafikverkets nollvision kan vi bara skrota.

 

Här kan du läsa platschefens svar på kritiken.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: