Det var under försommaren 2018 som många chockades. Då lanserade Brännebro Kraft AB:s projektledare Andrew Johnston de stora planerna på ett världsunikt glashotell i vattenfallet i Brännebro precis i utkanten av Gullringen.
Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och i februari förra året kom ett stort bakslag. Då sa länsstyrelsen i Kalmar län nej till hans planer på att uppföra ett fundament för hotellet i vattendraget och flytta stenblock vid dammfoten.
Men Johnston gav sig inte och överklagade till mark- och miljödomstolen. I den instansen har entreprenören nu fått rätt.
– Vi överklagade och fick rätt i domstolen. Det innebär att vi får göra fundamentet till glashotellet, vilket är jättepositivt. Vi lämnade faktiskt in en bygglovsansökan till kommunen för ett tag sedan, men den drog vi tillbaka. Vi behövde lämna in en strandskyddsdispens först och den har vi fått godkänt på, säger Andrew Johnston.
"Så pass luttrad"
Länsstyrelsen har nu fått några veckor på sig att överklaga det beslutet.
– Jag tror det lär hamna i mark- och miljödomstolen igen. Vi fick beskedet strax före jul, så tre veckor har gått snart. Vi får se. Jag ser ändå positivt på det nu och vi har redan fått rätt i domstolen en gång. Det vore märkligt om vi fick rätt att göra fundamentet men inte själva byggnaden.
Tonläget hos Andrew Johnston är nu mer positivt än på länge kring jättesatsningen.
– Helt klart känns det väldigt positivt att vi fick rätt, men det kan fortfarande hända saker. Nu inväntar vi om det här blir överklagat eller inte och därefter kommer vi söka bygglov för själva konstinstallationen och när hela den procesen är klar, så kan vi börja på allvar.
Hur ser tidsplanen ut?
– Jag har blivit så pass luttrad att jag helst ligger lågt tills vi fått alla tillstånd. När vi har fått det går det att prata tidsplaner.
Kan börja bygga nästa år
Sedan storsatsningen presenterades för nästan sex år sedan har mycket hänt i världen och kring ekonomin. Det påverkar inte det här, bedyrar Andrew Johnston.
– Vi ska driva det här i land. Glasbranschföreningen står bakom oss också och det ser ljust ut. Det ska bli ett glashotell i Gullringen, det tummar vi inte på.
Men det är på 20-talet alltså?
– Får vi bara alla tillstånd klara, vilket vi borde få i år, så kan vi vara igång och bygga nästa år. En del är redan förberett, men det finns en del kring projektering, planering och så vidare att påbörja. Det är en del tekniska bitar kring själva glashotellet, som hur tjockt glaset ska vara och så vidare. Det är saker man inte drar igång förrän allt har fått okej.
Tanken är också att dra igång kraftstationen i Brännebro, men det ligger längre fram i tiden.
– För själva glashotellet har inte intresset blivit mindre, absolut inte.