Annons:

Sök

Annons:

Östh om rankingen:

Carina Östh menar det är bra att rankingen går åt rätt håll.

Östh om rankingen: "Bra att det går åt rätt håll"

Vimmerby kommun klättrar på Svenskt Näringslivs företagsranking – men tillhör fortfarande de sämre kommunerna i landet. Plats 219 blev årets resultat.
– Det är bra att det går åt rätt håll. Vi har engagerade företagare i kommunen och vi upplever att vi har ett bättre samtalsklimat, säger Carina Östh, näringslivsutvecklare i Vimmerby kommun, i ett pressmeddelande.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Vimmerby kommun klättrar 38 placeringar jämfört med förra årets ranking, som innebar ett historiskt stort ras. Ingen kommun hade tidigare tappat så mycket.

– Det är tråkigt, men jag flaggade för det här redan i höstas. Jag sade att "ni kan räkna med att rankingen kommer vara en ren katastrof". Det är klart att det påverkar företagsklimatet, sa dåvarande utvecklingschefen Patrik Kinnbom till Dagens Vimmerby för ett år sedan. 

Carina Östh, näringslivsutvecklare i Vimmerby kommun, tror att arbetet med att stärka den lokala attraktionskraften gett resultat. 

– Arbetet med att ta fram en stärkt lokal utvecklingsstrategi har skapat möjlighet till en bred dialog och att vi träffas i flera sammanhang och kedjar oss samman är en viktig faktor, säger Carina Östh i ett pressmeddelande.

"En av samhällets största utmaningar"

I nio av tolv faktorer förbättrar sig Vimmerby. Den största förbättringen görs i faktorn "konkurrens från kommunen", där Vimmerby klättrar från plats 242 till plats 87. Även när det gäller "tjänstemännens attityder till företagande" och "service till företag" klättrar Vimmerby. Bäst placering får Vimmerby i kategorin ”Medias attityd till företagande” där man kommer på plats 66.

– Vi jobbar målmedvetet med att utbilda flera företagslotsar och förhoppningsvis påverkar det resultatet. Vi har även gjort en satsning på företagsbesök under 2016 och då främst till företag på de mindre orterna. Det är några av de insatser vi gör för att förbättra företagarnas direkta dialog med oss, säger Carina Östh.

"Tillgång till kompetens" är en av de faktorer där kommunen får sämst resultat. Plats 280 är absoluta botten i hela Sverige. 

– Kompetensförsörjning är en av samhällets största utmaningar. Vi har ständigt fokus på frågan och Campus Vimmerby arbetar aktivt med att försöka få hit utbildningar som efterfrågas av arbetsmarknaden. Vi har också gjort en kartläggning tillsammans med företagarna i kommunen för att se vilket behov som finns och kommer att behövas under de närmaste åren, säger kommunchefen Carolina Leijonram.

Mer om rankingen senare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: