Annons:

Sök

Annons:

Alsér om rankingen: ”Finns saker kvar att göra”

Företagarnas ordförande Marcus Alsér anser att kommunens bostadspolitik varit undermålig.

Alsér om rankingen: ”Finns saker kvar att göra”

Vimmerby kommun klättrar några platser på Svenskt Näringsliv ranking av företagsklimatet. Företagarnas ordförande i Vimmerby, Marcus Alsér, vill se en mer utåtriktad verksamhet.
– Närvaro hos sina kunder är alltid bra, säger han.

Varje år rankar Svenskt Näringsliv företagsklimatet i landets 290 kommuner. Som grund för listan finns både statistiska uppgifter och enkätsvar från företagare och kommunpolitiker.

Vimmerby stod för ett historiskt ras under 2016 och klättrar, som väntat, några platser i år. Plats 257 ifjol blev 219 i år.

– Det är roligt att vi klättrar, samtidigt var det väl inte så svårt. Det finns lite saker att göra samtidigt som man måste ta den här typen av rankingar med en nypa salt. Det är många saker i den som kommunen inte kan rå för, som exempelvis infrastrukturen.

Hamnar under snittet

Det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i Vimmerby landar på 3.07 på den sexgradiga skalan. Betyget fyra är lika med bra. Snittet i riket ligger på 3.36.

– Vi har ett bättre samtalsklimat nu och jag upplever att det är lite lugnare.

Vimmerby kommun klättrar från plats 242 till plats 87 när det gäller konkurrensen från kommunen.

– Jag blir lite konfunderad när jag läser det. Vad har förändrats där? frågar sig Marcus Alsér.

”Den är fundamental”

Kommunen rör sig i motsatt riktning när det gäller tillgången till kompetens. På två år har betyget gått från 2,9 till 2,35 – vilket ger plats 280 i landet.

– Det som kan påverka är intagningsstoppet i förskolan och bristen på bostäder. Alla företagare har anställda och anställda har oftast barn. Det är svårt att locka hit dem om kommunen inte kan erbjuda boende eller barnomsorg. Beslutet i förskolan i våras var anmärkningsvärt och man önskar att det fanns en bättre planering, säger Alsér och fortsätter:

– Förra året bröt kommunen mot lagen när man ville införa krav på kollektivavtal i sina upphandlingar. Nu införde man intagningsstopp i förskolan. Det är två gånger på ett år och sånt är inte positivt.

Hur upplever du själv bristen på kompetens arbetskraft?

– Den är fundamental. Jag har många lokala kunder som pratar om samma sak och nu är det till och med problem att hitta icke-kvalificerad arbetskraft. Vill man växa så är det jättebekymmersamt. Vi fick själva lösa det genom att öppna ett kontor i Linköping. Bristen på kompetens är en fråga som inte är kommunens fel, men de kan bidra med exempelvis bostäder och barnomsorg.

”Hinner man med allt?”

Tjänsten som näringslivschef har försvunnit – och positionen som utvecklingschef är vakant efter att Patrik Kinnbom sagt upp sig.

– Jag tycker Carina (Östh) och Patric (Engqvist) på näringslivsenheten gör ett bra jobb, men jag tror att vi hade mått bra av en renodlad näringslivschef. Utvecklingschefsrollen är väldigt bred. Visst sparar man en chefstjänst, men hinner man med allt som man ska?

Alsér vill att kommunen besöker företagen oftare.

– Närvaro hos kunder är alltid bra och upplever man att tre företagare pratar om samma sak kanske det är lättare att ta bra beslut. Är man ute och resonerar med företagen blir det enklare att förebygga vissa frågor och det är lättare att nå en stabilitet i verksamheten.

”En sådan debatt påverkar”

Politikernas och tjänstemännens attityd till företagande får låga betyg.

– Det var ett väldigt liv om bygglovsärendena förra hösten och en sådan debatt påverkar ju såklart. Jag kan misstänka att det har med det att göra.

Hur upplever du attityden från tjänstemän och politiker?

– Jag tycker inte att det är negativt och jag tycker att man är aktivt lyssnande. Sedan kanske jag umgås med de som lyssnar bäst.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: