Frida Almqvist var kvällens moderator och redovisade beräkningar för hur många barn som direkt skulle flytta till skolan i Mariannelund.
Foto: Simon Henriksson
Under skolmötet i Rumskulla framkom det tidigt att man tittat på kalkylerna och de ekonomiska beräkningarna av en nedläggning av skolan.
Frida Almqvist berättade att mellan tolv och tretton barn direkt skulle byta till Mariannelund skola. Oavsett om Rumskullabarnen skulle placeras i Storebro eller Vimmerby.
– Det är inte i affekt, utan det har en logisk förklaring i att man jobbar där. På sikt skulle elva förskolebarn också gå vidare dit, säger hon.
Konsekvensen skulle naturligtvis vara omfattande kostnader för kommunen i interkommunala ersättningar till Eksjö kommun.
– Det skulle påverka de beräknade besparingarna och påverka i många år. I det långa loppet blir det inte några stora besparingar. I bästa fall skulle det handla om ett par hundratusen och då har ni svikit ett löfte.
Kan gälla ännu fler
Till Dagens Vimmerby säger Frida Almqvist att det kan gälla ännu fler när det väl kommer till kritan.
– Vi ligger så nära Mariannelund att det skulle äta upp så mycket av besparingar. Det skulle bli liten vinst eller inte någon vinst alls.
Vad tänker du om att en sådan detalj över huvud taget inte finns med i utredningen?
– Det är märkligt. Jag förstår att det inte går att veta hur många som de facto skulle göra så, men det går att göra andra prognoser kring befolkningsutveckling och hur många barn som föds. Då borde man kunna ha något att utgå från. Här handlar det inte om att i affekt hota om det, utan här är rent praktiskt.
Frida Almqvist tror att det kan vara ännu fler som väljer att gå i Mariannelund på sikt.
– Det finns en social gemenskap på orten, men är inte skolan kvar så kan man handla i Mariannelund, man kan engagera sig i föreningslivet och så vidare. På ett sätt känner man att det är Mariannelund vi tillhör och då kanske man väljer att gå gymnasiet i Eksjö. Risken är att det blir jättemycket dyrare. I Tuna kanske man startar en friskola. Det finns så många perspektiv i det här.
"Förs upp på bordet"
Flera av majoritetspolitikerna tackade för inspelen och lovade att ta med sig dessa framåt.
– Vi tar in de här åsikterna och är fullt medvetna om riskerna. Det är intressant att ni gjort en sådan genomgång, sa Lars Johansson (V).
Efter mötet säger Helen Nilsson (S) till DV att det är lätt att man tar i lite när man är upprörd.
– Det är inte säkert det blir så många om det blir verklighet och det förändrar inte det vi gör i dagsläget. Vi pratar om en förändrad demografi och det har lett hit. Vi har en sluttande trend och därför är vi här, säger hon.
Men är det inte en brist i utredningen att en sådan kalkyl inte ens finns med?
– Det är inte så att vi inte pratar om det. Det förs upp på bordet, det gör det.
Vore det inte rimligt att ha beräkningar på vad det innebär om x antal gör så?
– Man har med sig det, men vi kan inte veta hur många det handlar om i skarpt läge, om det blir så.
Kan du förstå att man tycker det är märkligt, när man exempelvis kan göra prognoser på hur många som föds eller bor här 2028?
– Jo, det kan verka märkligt. Men det är en stor utredning ändå.
Överens om bra möte
Både Frida Almqvist och Helen Nilsson delade bilden av att det varit ett sansat möte i gott samtalsklimat.
– Jag har inget att jämföra med, men har förstått att det tidigare år kunnat bli väldigt hätskt. Det har varit en bra nivå och bra att få in alla olika perspektiv. Jag är väldigt nöjd med kvällen. Det är viktigt att folk får lufta sina tankar och ställa sina frågor, men om det bara peppras, så blir allt en enda röra. Det behöver vara faktabaserat och välgrundat, säger Frida Almqvist.
Helen Nilsson (S) säger att det är tufft att sitta vid bordet som politiker.
– Men det var ett bra möte och jag förstår deras känslor och har respekt för det.