Vimmerby folkhögskola är en av 39 skolor i Sverige som deltar i Raoul Wallenberg Academys projekt ”Kuben”. Varje skola får en fysisk kub och en mänsklig rättighet att jobba med.
Folkhögskolan tilldelades ”Rätten till ett tryggt liv” och de elva eleverna på barnskötarutbildningen har gjort en utställning som handlar om barn på flykt.
– Vi har fått tänka helt fritt kring rättigheten. Just den här utställningen har barnskötarna gjort och de har velat göra något kopplat till utbildningen och deras framtida yrke, därför blev det barn på flykt, säger Ylva Sandström.
"Läget i världen är kritiskt"
Eleverna har under två veckors tid jobbat med utställningen och fått inblick i hur svårt och jobbigt det är för barn på flykt.
– Läget i världen är kritiskt och vi brinner för att hjälpa barnen. Det är väldigt mycket känslor i vår kub och vi vill väcka känslor och engagemang med bilderna som vi visar upp. Vi har under arbetets gång lärt oss mycket om hur det ser ut i världen, säger Veronica Johansson, en av elva elever i klassen.
Utställningen sitter uppe i tre veckor och besökaren har möjlighet att titta på bildspel, skänka kläder, leksaker eller böcker, få information om Barnkonventionen och Unicef och skänka pengar till barn som är flykt genom Unicef.
– Det är under kursen digitalisering som de lär sig att göra QR-koder. Här kan man scanna av en QR-kod för att stödja Unicef. Insamlingen vad gäller kläder, leksaker och böcker är kopplad till Vimmerby kommuns flyktingmottagande och vi har haft kontakt med Simon Lundborg om det, säger Ylva Sandström.