Henrik Ryheden slutar som ambulanschef i Vimmerby-Hultsfred, där också Virserum ingår. I en intervju berättar han varför.
Foto: Lotta Madestam
I april 2022 tillträdde Henrik Ryheden från Västervik som chef för ambulansen i Vimmerby och Hultsfred, som omfattar också stationen i Virserum.
Han skrev på ett treårigt chefsförordnande och var riktigt entusiastisk inför sitt nya uppdrag.
– Jag vill vara med i den fortsatta utvecklingen av verksamheten och få vara delaktig i det på ett mer aktivt sätt. Jag ser det som en ny utmaning i karriären, det ska bli jätteroligt att få leda en verksamhet, sa han till Dagens Hultsfred då.
Nu två år senare väljer han att stiga av ansvaret och gå tillbaka till en tjänst som ambulanssjuksköterska i slutet av april.
Vad är anledningen till ditt beslut?
– Den sista tiden har varit tuff när många valt att sluta eller byta arbetsplats på grund av regelverket. Jag har inte förutsättningarna att kunna fortsätta just nu som avdelningschef. Jag kan inte heller ge förutsättningarna till mina medarbetare som jag skulle vilja göra. Ekvationen går inte ihop sig.
Blivit allt mer akut
Bakgrunden är de nya EU-reglerna för dygnsvila. Sedan de infördes och personalens scheman gjordes om har behovet av personal ökat för att täcka omställningen från dygn till halvdygn samtidigt som personalsituationen på stationerna i Vimmerby och Hultsfred/Virserum blivit allt mer akut i takt med uppsägningar.
Som det ser ut i dagsläget är Virserums ambulans avställd nattetid sedan i januari och Vimmerbys dagbil avställd på helgen sedan i höstas.
– Vi har haft dialoger under hösten lite fram och tillbaka med verksamhetschefen, sjukhuschefen och hälso- och sjukvårdsdirektören.
Upplever du att du inte tagits på allvar?
– Allvar har de nog tagit det på tror jag, men jag har svårt att sätta ord på hur de tagit in det. Jag hoppas att de lyssnat på mig, men jag har inte fått något konstruktivt att gå vidare med för att komma vidare i problematiken med rekrytering och brist på bilar.
Hur känns det att behöva sluta?
– Det är blandade känslor. Klart att det var ett svårt beslut, det är inget man gör bara så där, utan jag har övervägt det fram och tillbaka och bollat med min mentor, chefshandledare, familj och vänner. Jag hade hoppats in i det sista att det skulle blivit en annan utgång, men nu var måttet rågat, säger Henrik Ryheden.
Söker Ryhedens efterträdare
Rekryteringsprocessen har inletts, enligt Jonas Löf, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Kalmar län.
– Den pågår till mitten av mars, då börjar arbetet med att prata med de sökande. Utifrån det ser vi när vi kan ha en ny chef på plats.
Hur ser intresset ut så här långt?
– Det ser bra ut hittills, jag har fått fem ansökningar.
Hur vill du kommentera att ambulanschefen i Vimmerby-Hultsfred slutar?
– Det är så att vara chef, man har ett förordnande och det har man möjlighet att avsluta.
I ansökan framkommer att Region Kalmar län söker någon som är en bra ledare och har kompetens att arbeta som ambulanschef i beredskap.
– Det är en viktig del som skiljer sig från övriga hälso och sjukvården att vi samverkar både med polis, räddningstjänst, SOS Alarm och kommuner, då är det bra om personen har kunskaper om hur den samverkan fungerar, säger Jonas Löf.
Här kan du läsa kollegornas debattartikel.