Annons:

Sök

Annons:

Facken hoppfulla om framtiden: ”Mycket bättre”

Facken anser att situationen för medarbetarna inom utredningsgruppen har förbättrats.

Facken hoppfulla om framtiden: ”Mycket bättre”

I december utnyttjade fackförbunden möjligheten att begära arbetsmiljöåtgärder för en arbetsgrupp inom socialförvaltningen. Nu tycker man att läget förbättrats avsevärt.

Annons:

Det var i början av december som fackförbunden Vision och Akademikerförbundet SSR lämnade in en så kallad ”6:6a” där man begärde omedelbara åtgärder för att säkerställa arbetsmiljön i utredningsgruppen inom socialförvaltningens avdelning för barn och familj.

I sin begäran om akuta åtgärder skriver fackförbunden att ”arbetsgivaren saknar nödvändiga kunskaper för att åstadkomma en god arbetsmiljö” och beskrev en helt ohållbar situation, bland annat med följden att många medarbetare valt att sluta.

Bara under 2023 valde åtta av nio medarbetare i arbetsgruppen att sluta. 

– Man behöver ett nära ledarskap, en nära arbetsledning där det krävs kompetens, erfarenhet och personlig lämplighet. Vi har många gånger kommit in i en ond cirkel där många medarbetare sagt upp sig och det har varit chefer som sagt upp sig av olika anledningar. Det har varit olika anledningar, men det handlar om brister i arbetsmiljön och jag kan inte svara mer konkret än så, sa skyddsombudet Jennifer Florin till Dagens Vimmerby i december. 

"Skapat ett lugn och en trygghet"

Sedan dess har förvaltningen, med IFO-chefen Michaela Lindh i spetsen, vidtagit en mängd åtgärder. Fackförbunden ser resultat redan nu.

– Situationen på enheten för barn och familj, utredningsgruppen, är mycket bättre. De åtgärder Michaela Lindh, IFO-chef, har vidtagit anser vi som skyddsombud är tillfredställande nog för att inte gå vidare till arbetsmiljöverket, säger skyddsombuden Jennifer Florin och Michaela Berg. 

Förbunden anser att verksamheten främst fått en större öppenhet och att dialogen förbättrats.

– Vi har strävat efter att arbetsgivaren ska lyssna till våra medlemmar och deras behov och det upplevs nu vara en betydande skillnad åt det positiva hållet. Det i sin tur har skapat ett lugn och en trygghet för våra medlemmar. Arbetsmiljöarbetet är en levande process som följer förändringar och händelser inom verksamheten. Vi har förtroende för ledningen och vi ser fram emot fortsatt god samverkan med en öppen dialog.

 Utredningar genomförs

Skyddsombuden möter både enhetschefen och IFO-chefen på regelbunden basis för att följa frågan.

– Vår uppfattning är att våra medlemmar trivs på arbetsplatsen, det har inte skett några fler egna uppsägningar och vi hoppas att vi fortsatt ska anses vara en god arbetsplats. Våra medlemmar upplever också att de nu har goda förutsättningar att utföra sitt arbete.

En kränkningsutredning genomförs och när den är klar kommer även en övergripande arbetsmiljöutredning att tas fram.

– Vi får ta det här steg för steg och det kommer att hända saker på vägen. Vi tar en utredning i taget och det som pågår nu är en utredning om de kränkningar som påstås i anmälan. De hanteras alltid helt oberoende, jag får ingen information om det annat än att det ska genomföras. När granskningen om själva arbetsmiljön är klar vet jag inte, det kan ta lång tid, sa IFO-chefen Michaela Lindh i den här intervjun den 30 januari. 

Tidigare artiklar hittar du här: 

Lång väg till förbättring – ”Tar en utredning i taget” 

MEDARBETARNA FLYR – NU SLÅR FACKEN LARM

IFO-chefen om kritiken: ”Vi vidtar de åtgärder som krävs”

FACKEN OM KRISEN: ”VILL HA EN ÖPPEN DIALOG”

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: