Monika Johansson är ordförande för Sveriges Lärare. Hon är oroad över situationen när nu 15 tjänster försvinner från grundskolan. Bilden är en genrebild. Foto: Press/Mostphotos
Foto: MostPhotos
Under onsdagen kunde vår tidning berätta exakt hur förskolan och grundskolan drabbas av beslutet från förra året om minskad elevpeng. I förskolan försvinner 10,5 tjänster och inom grundskolan handlar det om 15 tjänster.
Reduceringen motsvarar fem procent av grundskolans totala personal. Facket, som förstås varit med i förhandlingarna, oroar sig över nedskärningarna.
– Det har gjorts en riskanalys som det ska göras och den visar att om de här tjänsterna försvinner leder det till försämrad arbetsmiljö för personalen som är kvar i form av ökad arbetsbelastning, stress, otillräcklighet och att man inte hinner med alla elever på det sätt som man vill. Personalen vill kunna hjälpa alla elever och flera har speciella behov. Försvinner stödpersonal, som till exempel elevassistenter och specialpedagoger, så får lärarna inte lika mycket tid för att hjälpa eleverna. Det kommer öka arbetsbelastningen och skapa en frustration för lärarna, säger Monika Johansson, ordförande för fackförbundet Sveriges Lärares Vimmerbyavdelning.
Facket befarar att försämringarna även kommer slå emot elever.
– Det är redan tufft som det är och det är redan svårt för lärarna att hinna med alla elever. Det kommer bli ännu värre och det vi befarar är att det kommer bli sämre för eleverna. Det ger också en mycket svårare arbetssituation för lärarna och det kan leda till att en del säger upp sig och att man kommer söka en tjänst någon annanstans på grund av den höga arbetsbelastningen. Lärarna bryr sig alltid om eleverna och det kommer kännas svårt att inte kunna ge den hjälp som finns.
Skapar känslor av frustration och otillräcklighet
Den största risken som facket ser är att den ökade arbetsbelastningen kommer skapa känslor av frustration och otilräcklighet.
– Att man inte klarar av det man känner är ens läraruppdrag, säger Monika Johansson.
Hur ser du på den förhandling som varit?
– Det är naturligtvis så att de här cheferna, som föreslår neddragningarna, inte heller vill göra det här egentligen. I förhandlingarna har det varit en god stämning. Det här beror helt på ekonomin och på politikernas beslut som tvingat fram detta. Cheferna måste anpassa sig efter budgeten och måste göra de här nedskärningarna även om de inte vill. Arbetsgivaren ser samma problem och risker som vi i facket gör.
Har facket lyckats rädda några tjänster?
– Det är för tidigt att säga. Förhandlingarna är inte helt avslutade och det ska göras omplaceringsutredningar. Hur det sedan slutar vet vi inte. Vi hoppas att många inte blir av med sina jobb, utan att de kommer flyttas till andra skolor. Det är vad vi hoppas eller att politikerna skjuter till extra miljoner. Det är ett drömscenario, men vi är samtidigt realister.
Oroad för prislappsmodellen
Tjänsterna inom grundskolan försvinner från AL-skolans F-6 samt 7-9 och från Storebro samt Södra Vi skola.
– Det är en väldigt tråkig situation. Både vi från facket och från arbetsgivarhållet, med rektorer och verksamhetschefer, är oroliga. För snart kommer den nya budgetmodellen, prislappsmodellen, och den kan i värsta fall leda till att budgetramen minskas ytterligare. Vi vet inte precis vad den kommer få för effekt, men det finns en risk att det blir ännu mindre pengar. Det hänger på politikerna om de är beredda att göra extra prioriterar, annars har vi svårt att se att det blir bättre. Vi oroar oss för att det blir ännu sämre med prislappsmodellen, säger Monika Johansson.
Du nämnde tidigare att lärare och annan personal kan säga upp sig till följd av arbetsbelastningen. Har ni fått sådana signaler?
– Hittills är det bara en rektor som har sagt upp sig, men visst kan det hända. Vi får se. Det kan vara så att man känner – när så många tjänster försvinner – att ens arbetssituation blir förskräckligt tung.
Vår tidning har även sökt Monica Karlsson, som delar ordförandeskapet med Monika Johansson och har ansvar över förskolan.