Annons:

Sök

Annons:

Många elever väljer bort gymnasiet – flera program i farozonen

Många elever väljer fortsatt bort Vimmerby gymnasium för program på andra orter. Det slår mot nämndens ekonomi. Foto: Simon Henriksson

Många elever väljer bort gymnasiet – flera program i farozonen

Många som slutar nian fortsätter att välja bort Vimmerby gymnasium. Nästan fyra av tio elever väljer bort hemkommunen när det är dags för gymnasievalet. Det kommer slå mot de interkommunala ersättningarna.
– Det är lite för många, men alla har rätt att göra sina val, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons:

Kommunen har nu preliminära söksiffror till årets antagning för gymnasiet. 66 elever, som i sommar slutar nian på Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan, har valt att söka gymnasieutbildning i en annan kommun. Totalt är det 168 elever som går i årskurs nio och det innebär att 39 procent – alltså nästan fyra av tio – väljer bort Vimmerby gymnasium.

Samtidigt är det endast 29 elever från andra kommuner som sökt till Vimmerby gymnasium. Ifjol var det 36. Totalt är det 145 elever som sökt Vimmerby gymnasium.

Det är tuffa papper för barn- och utbildningsnämnden som redan har stora bekymmer med de interkommunala ersättningarna. IKE-kostnaderna står för i princip hela nämndens tunga underskott.

– Totalt sett kommer det bli en ökning på vårt gymnasium. Årskullen som börjar i höst är större än den som tar studenten i vår. Men det är rätt många som söker sig bort. Det är lite för många, men alla har rätt att göra sina val. Vi ska också komma ihåg att omvalsperioden pågår nu och det brukar oftast se lite bättre ut efter det. Jag hade hoppats på en ökning, för det hade underlättat vårt resultat. Men det är inga chockartade siffror, säger nämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Vad tror du att det beror på?

– Man väljer den linje man vill ha och vi kan inte ha alla program i Vimmerby. Det jag tycker är alarmerande är att vi inte lyckas få fler att söka sig till oss.

Flest till Hultsfred

Flest elever söker sig till Hultsfreds gymnasium, där det framför allt handlar om fordons- och transportprogrammet samt ekonomiprogrammet. 14 har också sökt sig till Västerviks gymnasium. 

– Att vi hamnar så tydligt på minus gentemot Hultsfred är något vi får titta på och varför många lockas dit.

Var det fel att att lägga ned ekonomiprogrammet och barn- och fritidsprogrammet i Vimmerby exempelvis?

– Vi kan inte ha alla program här och därför gjorde vi en uppdelning med Hultsfred. Jag var inte med på den tiden och kanske skulle det behöva göras en ny översyn kring. Det gäller för både Hultsfred och Vimmerby. Vi har alldeles för många platser totalt sett i relation till antalet elever som finns.

Peter Karlsson hoppas att det ska bli färre än 66 som söker sig ut i slutändan. 

– Det brukar bli lite bättre efter återvalsperioden och att några fler väljer att stanna kvar. Totalt sett har det minskat med någon procent mot förra året, så jag tycker inte att det är så alarmerande. Mönsterås, som lägger ned sitt gymnasium, hade exempelvis bara 30 procent som sökte till sitt eget gymnasium och vi har drygt 60 procent.

Hur pass lågt kan det sjunka innan det blir aktuellt att diskutera en nedläggning?

– Vi måste titta på det eftersom våra kostnader sticker ut kring IKE-kostnaderna. Det är något vi får titta på nu under våren och vad vi kan hitta för samarbeten för att minska våra kostnader. Eleverna måste få välja hur de vill göra, men för barn- och utbildningsnämnden är det ett problem med IKE-kostnaderna.

Vad gör ni för att locka fler att stanna?

– Vi har ett bra gymnasium och det är många som lyckas fullfölja sina studier här. Vi är dåliga på att tala om hur duktiga vi är. Det behöver bli bättre på för att locka fler från Kinda och Eksjö kommun. Det får vi titta på och vad vi kan hitta på för att locka fler till vårt gymnasium.

"Bland annat gjort en film"

Tidigare satsade den rödgröna majoriteten en halv miljon kronor för att locka fler till gymnasiet. Pengarna skulle gå till att marknadsföra gymnasiet. 

Vad har hänt med det?

– Vi ska få det redovisat nästa nämnd. Det har skett vissa insatser, men vi återkommer till det. 

De två programmen industritekniska och restaurang- och livsmedel, som efterfrågas av näringslivet i kommunen, har fortsatt svårt att locka elever. Det är tre respektive fyra sökanden i nuläget.

– Företagen behöver verkligen arbetskraften, inte minst för alla pensionsavgångar. Jag träffar företagen kontinuerligt och hör det hela tiden. Det är två program som säkert ger jobb, så det är synd.

Är programmen i farozonen?

– Vi behöver sex till åtta om vi ska kunna starta. Det är i farozonen, men vi försöker och har bland annat gjort en film och varit matchsponsor på hockeyn. Företagen är delaktiga och vill att fler söker. Vad gäller restaurangprogrammet hade vi ett uppsving förra året, så det är lite konstigt. Vi får ta en översyn kring gymnasiet och vad vi kan göra. Vi har restaurangprogrammet i en egen lokal, så det kostar pengar. Men vi vill se omvalsperioden innan vi tar några beslut.

Fakta

Så ser intresset ut för programmen på Vimmerby gymnasium:

Samhällsvetenskapsprogrammet (38)

Teknikprogrammet (22)

El- och energiprogrammet (21)

Försäljning- och serviceprogrammet (19)

Naturvetenskapsprogrammet (17) 

Fordons- och transprogrammet (12)

Vård- och omsorgsprogrammet (6)

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (4)

Industritekniska programmet (3)

Introduktionsprogrammen (3)

 

Profilerna:

Fotboll (15)

Dans (13)

Skrivande (4)

Hockey (3)

Innebandy (2)

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: