Annons:

Sök

Annons:

Mobilreglerna på högstadiet uppe igen:

AL-skolan och Vimarskolan har olika mobilregler, vilket vissa elever reagerar på. Foto: MostPhotos

Mobilreglerna på högstadiet uppe igen: "Kan jag absolut förstå"

Sedan flera år tillbaka är det olika mobilregler på de två högstadieskolorna i Vimmerby. Det är något som eleverna reagerar på.
– Det kan jag absolut förstå, säger grundskolechefen Caroline Ålund.

Inför höstterminen 2019 införde AL-skolan nya regler som innebär att eleverna ska lämna från sig sina mobiler när skoldagen börjar. Efter skoldagen återfås mobilerna. På Vimarskolan plockas mobiltelefonerna inför varje lektion och återfås sedan när lektionen är slut.

Att de två högstadieskolorna har olika regler kring mobilförbuden har tidigare varit uppe för diskussion. Frågan var nyligen uppe på nytt när politiker träffade ungdomar. 

– Det är en het fråga och man gillar inte att det är olika. Det är en viktig fråga för eleverna och de vill ha svar, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Grundskolechefen Caroline Ålund har lyft frågan med de två skolornas rektorer.

– Båda ska fundera vidare över vad det finns för möjligheter, säger hon.

Lagförslag lagt

I december 2023 kom regeringspartierna och Sverigedemokraterna överens om att elever i grundskolan inte längre ska få ha mobiltelefoner i skolan. Telefonerna ska samlas in när eleverna kommer och ges tillbaka när eleverna går hem.

Alltså precis så som det ser ut på AL-skolan. Den nya lagen som helt förbjuder telefoner i grundskolan väntas börja gälla om knappt ett år. Hur det går med lagförslaget vill Ålund invänta.

– Det här lagförslaget ligger ju nu och ska man då göra något nu eller avvakta? Vi ser lite grann vart det tar vägen och får fortsatt diskutera mobilförbud och ordningsregler.

Det var eleverna på AL-skolan som aktualiserade frågan igen.

– Ordningsregler bygger på studie- och rastro samt trygghet. Varje skola gör sin egen bedömning och Vimar och AL har gjort två olika bedömningar utifrån hur det är med trygghet och studiero. 

Kan du förstå att man tycker det är orättvist med olika regler?

– Det kan absolut förstå. Därför är det viktigt att varje skola jobbar mycket med frågan och varför det ser ut som det gör. Varför har man de ordningsregler som man har? Det får man diskutera och jag vet att man pratar mycket om fördelarna med att ha hela skoldagen mobilfri. 

Elever också splittrade

Även elever är splittade i frågan.

– Det finns också elever som tycker det är bra som det är och en del som vill ha totalt mobilförbud. Man är inte helt eniga i det, men det var en bra diskussion. Eleverna förstår att det här med mobiltelefoner kan störa och påverka relationer på ett inte alltid särskilt bra sätt. Båda skolorna behöver nog ventilera det här med eleverna. Det här behöver ske i samverkan med föräldrarna i allra högsta grad också kring hur man använder och nyttjar mobilen. Det finns mycket positivt, men det kan bli helt tokigt och fel också.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: