Nu är det klart. Vimarhems hyror höjs med 5,7 procent.
Foto: Bildbyrån
Förra året höjdes hyrorna med 4,4 procent för Vimarhems hyresgäster. Då användes för första gången den nya trepartsöverenskommelsen mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna. Överenskommelsen innefattar rekommendationer till de lokala parterna och tydliggör vilka faktorer som bör ligga till grund för förhandlingarna om den årliga hyresutvecklingen.
Nu är årets hyresförhandling klar. Vimarhem hade yrkat på tolv procent, men förhandlingen med Hyresgästföreningen landade på 5,7 procent. I modern tid är det den klart högsta höjningen. På 1980-talet kunde hyreshöjningarna ligga på mellan fem och sju procent.
– Vi hade en förhandling som var rätt så tuff men ändå bra. Samhället är i en förändring och har varit i två till tre år. Det påverkar oss jättemycket kostnadsmässigt. Den nya modellen baserar sig på den allmänna samhällsutvecklingen, exempelvis på kostnadsutvecklingen, och förutom räntekostnader som är en stor post innefattar det även förvaltningskostnader och taxor och avgifter. Det är VA, fjärrvärme, el och avfall. Vi landade på 5,7 procent och det är såklart långt under vår kostnadsutveckling de senaste åren. Hela hyreshöjningen täcker i princip bara årets kostnadsökning för fjärrvärmen, säger Vimarhems vd Johan Oléhn.
Ekonomisk åtstramning
5,7 procent blir förstås kännbart för Vimarhems hyresgäster, men är samtidigt en bra bit från bostadsbolagets yrkande.
– Jag tycker att det har varit en bra ton i förhandlingen. Vi har två olika positioner och så är det alltid i en förhandling. Vi är i ett väldigt tufft läge och det är ingen tvekan om det. Det här baseras på de tre föregående årens kostnadutveckling och den kostnadsutvecklingen är mycket högre än det vi fått med oss i hyreshöjningarna de två senaste åren.
Enligt Johan Oléhn står nu Vimarhem inför en ekonomisk åtstramning.
– Eftersom vi har förhandlingstid till 1 april, så har vi haft en budget som till viss del är preliminär. Vi kan inte spika alla utgiftsposter förrän vi är färdiga med förhandlingen. Vi kommer få se över vår budget eftersom vi hoppats på en högre hyreshöjning. Vår framräkning är inte tagen ur luften utan det speglar en del av kostnadsökningen fast utsmetad över tre år.
Kan det leda till uppsägningar?
– Nej, det kommer det inte göra.
Är det underhåll som får stå tillbaka?
– Vi tittar på effektiviseringar av olika slag. Vi försöker göra en del energioptimerande åtgärder i vårt underhåll, men vi ser över alla kostnadsposter. Det inkluder hela förvaltningsbiten med drift och underhåll.
"Det är fakta"
Även om Vimarhem önskat mer kommer 5,7 procent naturligtvis märkas i alla hyresgästers plånböcker varje månad.
– Det är just den situationen vi tagit i beaktande. Vi har tagit hänsyn till hyresgästernas situation. Alla som bor i ett eget ägt boende – oavsett om det är villa eller bostadsrätt – får ta varenda procent av sin kostnadsökning. Det behöver inte den som hyr sin bostad. Men vi, som hyresvärd, har lika stora kostnadsökningar som alla andra fastighetsägare. Vi tar hänsyn till hyresgästernas betalningsförmåga, men jag fattar att det är tufft. Men jämfört med alla andra typer av upplåtelseformer så är detta en låg kostnadsökning. Det är fakta, säger Johan Oléhn och fortsätter:
– Det är ett tufft läge och alla hyresvärdar, oavsett ägare, har de här kostnadsökningarna. Någon ska betala och rimligen är det då de som bor i bostäderna. Vårt bokslut är inte spikat för 2023, men vi kommer inte gå med vinst. Varje krona vi gör i vinst går in i våra bostäder och vår ägare tar aldrig ut någon vinst. Det är viktigt att framhålla.
En trerummare på Bullerbygatan på knappt 73 kvadrat, som tidigare hade en hyra på 6 218 kronor i månaden, får nu en hyra på 6 560 kronor i månaden. Det ger en höjning på 342 kronor i månaden.
Samtliga bilplatser, oavsett typ, höjs med 25 kronor i månaden.
I grannkommunen Hultsfred blev hyran 5,65 procent och i Västervik 5,3 procent. De nya hyrorna i Vimmerby kommun börjar gälla från och med 1 april.