Glashotellet i Gullringen har stött på patrull igen.
Foto: Arkivbild
Den 14 december fattade miljö- och byggnadsnämnden beslut om att bevilja glaskonstruktionen i vattenfallet på 14,5 kvadratmeter. I ansökan har byggnaden benämnts som konstinstallation.
Kommunen ansåg att det förelåg särskilda skäl för att bevilja ansökan, men nu väljer länsstyrelsen att riva upp beslutet i sin helhet.
Insamlingsstiftelsen Brännebro, som driver projektet, har menat att byggnaden inte strider mot strandskyddets syften.
”Konstinstallationen planeras ligga intill vattenfallet för att betraktaren ska komma så nära vattnet som möjligt och samma effekt kan inte uppnås på en alternativ lokalisering utanför strandskyddat område. Platsen för konstinstallationen är därför given av befintlig dammanläggning och vattenflödet som rinner över dammen”, skriver man bland annat i sitt yttrande.
Länsstyrelsen har dock en helt annan uppfattning och menar att byggnaden skulle minska allmänhetens tillgång till platsen. Man tycker inte heller att anläggningen helt nödvändigt ”måste ligga vid vattnet” och anser därmed att grunden för att få dispens inte uppfylls. Länsstyrelsen tycker inte heller att anläggningens förmodade effekter på turism och attraktionskraft medför att byggnationen måste ligga vid vattenfallet. Eftersom man redan där ser att kraven för dispens inte uppfylls har Länsstyrelsen inte undersökt åtgärdens påverkan på miljö och djurliv.
”Vid en avvägning mellan de skäl som Insamlingsstiftelsen Brännebro har anfört och allmänhetens intresse av tillgång till området och intresset av att bevara naturvärdena på platsen finner länsstyrelsen att det inte finns skäl att ge strandskyddsdispens för den ansökta åtgärden”, skriver Länsstyrelsen i beslutet som kan överklagas till Mark- och miljödomstolen.
"Helt galet"
Denna utgång förutsåg projektets drivande kraft Andrew Johnson redan i januari.
– Jag tror det lär hamna i mark- och miljödomstolen igen. Vi fick beskedet strax före jul, så tre veckor har gått snart. Vi får se. Jag ser ändå positivt på det nu och vi har redan fått rätt i domstolen en gång. Det vore märkligt om vi fick rätt att göra fundamentet men inte själva byggnaden, sa han då och syftade på vändan som projektet och Länsstyrelsen redan haft i mark- och miljödomstolen där Brännebro Kraft vann.
Den gången gällde det själva betongfundamentet som hotellbyggnaden ska vila på. Andrew Johnston ger nu ett omedelbart besked om att man kommer överklaga till mark- och miljödomstolen.
– Det här är ingen överraskning och jag har blivit luttrad, säger han.
Vad tänker du om det här?
– Det är helt galet alltihop. Vi ska försöka göra något bra för Vimmerby och för länet. Vi förstår inte varför det ska vara så krångligt. Jag börjar tycka det är galet.
Vad tror du om utfallet?
– Jag vet inte. Det hänger på vilka domare och nämndemän det hamnar på. Vi får hoppas att det går bra. Vår målsättning är att få det här i hamn och vi kommer fortsätta.
Om projektet får strandskyddet beviljat är nästa steg att söka bygglov för byggnaden. Andrew Johnston tror på ett avgörande till sommaren.
– Jag gissar på det, men jag har ingen aning. Processen tar den tid det tar.
Simon Henriksson
Jakob Karlsson