Området som Naturskyddsföreningen genom Ulf Fransson pekar ut är ett område vid Gallsjön utanför Tuna. Det rör sig om en naturskog med ovanligt stort inslag av 150 till 200 år gamla barrträd. Naturskogsområdet är på 300 hektar och har över 200 naturvårdsarter. Ett 70-tal rödlistade arter samt 17 fridlysta arter har påträffats i området och rapporterats till Naturvårdsverkets artdatabank.
Att skogen bör bevaras för sitt höga värde är tydligt, menar Naturskyddsföreningen. Nu föreslår man i ett medborgarförslag till kommunen att bilda ett kommunalt naturreservat vid Gallsjön.
– Att det här området är väldigt rikt på hotade arter uppmärksammades för fem år sedan. Efter det har det gjorts inventeringar av några av Sveriges främsta inventerare av natur och då hittade man alla dessa arter. Det finns nedbrytande svampar och tickor av ovanlig sort som bara finns på något ställe i hela Småland. Den är väldigt hotad i hela Sverige och kräver väldigt gammal skog för att kunna leva, berättar Ulf Fransson.
"Sämst i landet"
Föreningen oroar sig för att skogen i området ska avverkas.
– När det här rapporterades in blev det ingen avverkning, men nu är det aktuellt igen. Vi var där ute för tre veckor sedan med två biologer och kommunekologen i Vimmerby. Vi diskuterade vad vi kan göra åt det för att skydda skogen, så att inte allt avverkas. Det här har varit orört i flera hundra år och är på ett sätt mer exceptionellt än Norra Kvills nationalpark. Det är hela 300 hektar och ett så stort område med orörd skog är väldigt ovanligt i södra Sverige. Det finns så många ovanliga arter där också.
Ulf Fransson säger att det tidigare varit på tal att Länsstyrelsen ska göra ett naturreservat.
– Men man har inte pengar till det. Regeringen har dragit in på medel, så det finns inte möjlighet.
I Vimmerby kommun är endast 0,2 procent av naturen skyddad och kommunalt rör det sig om noll procent.
– Det finns absolut ingenting och det är sämt i hela landet. Vi har ett naturreservat och en nationalpark. Rumskullaeken är naturreservat, men det ger 0,2 procent och det är sämst i Kalmar län. Som helhet har Kalmar län tre procent och då är Kalmar län ett av de sämsta länen i Sverige. Riksdagen har tagit beslut, för snart 20 år sedan, om att 20 procent av Sveriges natur ska skyddas. Det finns brist på skyddad natur i södra Sverige och då framför allt i Vimmerby. Här är vi verkligen i botten.
"Finns bidrag att söka"
Nu hoppas man att kommunen kan tänka sig att bilda ett kommunalt naturreservat.
– Det är ganska vanligt och många kommuner har det. Det handlar då för kommunen om att köpa marken, säger Ulf Fransson.
Det låter rätt kostsamt för kommunen?
– Att köpa marken är ganska kostsamt, det handlar om många miljoner. Men det finns bidrag att söka. Det finns EU-bidrag framför allt som skulle kunna täcka det. Ett annat alternativ är ett markbyte med markägarna.
Vad tror ni om möjligheterna?
– Vi har sonderat terrängen lite och fått positiva och uppmuntrande ord till att lämna in förslagen. Sedan vet man aldrig. Vi vet att ekonomin är dålig och det bygger på att man får bidrag. Men vi är hoppfulla. Börjar man söka eller titta vidare på det, så går det att få till ett avverkningsstopp genom att påbörja processen.
Medborgarförslaget kommer nu hanteras politiskt längre fram.