Annons:

Sök

Annons:

Stort tekniskt fokus på Campus – ”Passar vårt område”

Lisa Knutsson och Sara Olsson på Campus Vimmerby ser fram emot höstens utbildningar. Ansökningstiden går ut i slutet av veckan. Foto: Jakob Karlsson

Stort tekniskt fokus på Campus – ”Passar vårt område”

I höst startar tre tekniska yrkeshögskoleutbildningar på Campus Vimmerby. Sista dagen att söka är den 17 april och verksamheten hoppas såklart på ett stort intresse.
– Det känns jättepositivt med de ingenjörsutbildningar som beviljades. Det känns som att det passar vårt område och det finns många jobb att söka, säger rektorn Sara Olsson.

Annons:

De tre utbildningarna som det handlar om är VVS-ingenjör, automationsingenjör och byggnadsingenjör. Utbildningarna har kommit till efter täta dialoger med näringslivet i Vimmerby.

– Företag och industrier har uttryckt ett väldigt stort intresse för den här kompetensen och det är jättekul för det är precis så vi vill jobba. Vi ska arbeta nära näringslivet och se till att kompetensen kommer ut där den behövs efter utbildningen. Många företag både i och utanför kommunen har hört av sig och uttryckt intresse för studenterna som kommer gå på de här utbildningarna. Vi ska vara en stabil väg till jobb, berättar Lisa Knutsson, kommunikatör på Campus Vimmerby.

"Då är det lättare för oss"

Flera industrier i trakten har under lång tid uttryckt svårighet med sin rekrytering.

– Många verksamheter har svårt att hitta rätt kompetens genom alla nivåer. Vi tycker det är bra ju fler det är som säger vad de vill ha och vad de behöver. Då är det lättare för oss att hjälpa till och försöka få fram rätt utbildning. Kan vi samla ihop ett större behov ökar sannolikheten för att vi får utbildningarna beviljade.

Hur ser dialogen med näringslivet ut?

– En sak som vi förändrat är att vi är med på företagsbesöken och får egna kontakter in i näringslivet. Jag tycker att det har utvecklats mycket på kort tid, jag har mycket mer dialog med företagen än jag brukar ha och särskilt runt de här utbildningarna. Jag upplever att intresset är stort och att de här utbildningarna träffar rätt. Jag känner också att det verkar som att många i Vimmerby är intresserade av de här bitarna. 

– Vi har bra kanaler inom kommunen där vi hjälps åt med de här frågorna och känner till varandras verksamheter. Vi har också lite nya tankar där vi ska försöka ha ett nätverksmöte under våren där det primärt är fokus på rekrytering och kompetensförsörjning, berättar rektorn Sara Olsson.

"Det har vi gjort med råge"

Utöver de nya tekniska utbildningarna erbjuder Campus Vimmerby även nya omgångar för webmaster (två år) och Event & Destination Developer (två år) i höst. Utöver det finns det flera kortare kurser inom ledarskap, webbutveckling, AI och cirkulär ekonomi på programmet.

Idag har Campus Vimmerby cirka 100 elever och vårens sökomgång går ut 17 april.

– Vi vill fylla våra platser och det har vi gjort med råge under de senaste åren. Jag hoppas att det blir så igen. Vi brukar vilja ha runt fem-åtta platser på en utbildning, men blir det fler sökande brukar vi få fler platser. Just tekniska utbildningar kan det vara svårt att få studerande till, säger Lisa Knutsson. 

"Passar rakt in i deras verksamhet" 

Det övergripande konceptet för utbildningarna som förläggs på Campus Vimmerby är att Campus tillsammans med näringslivet identifierar ett behov. Företagen kan spela en aktiv roll genom hela utbildningen och får möjlighet att ta emot praktikanter.

Sara Olsson gillar upplägget: 

– Jag tycker att det är ett koncept som passar en mindre kommun väldigt bra, att det finns en utbildningsanordnare som kan erbjuda en liten mängd platser. Vi vill inte utbilda till arbetslöshet och vi vill inte att intresserade ska flytta till andra orter för utbildning heller. För att vara med krävs det att lokala företag lämnar in en avsiktsförklaring där man uttrycker behov och att man kan ta emot praktikanter. Där startar en dialog och som företag kan man vara med och påverka utbildningen. Det går verkligen att skräddarsy sin kompetens, man kan se till att studenterna passar rakt in i deras verksamhet.

 "Då tittar vi på en ny bransch"

Under de senaste åren har flera omgångar av redovisningsekonomi genomförts med lyckat resultat.

– Vi byter ut utbildningarna kontinuerligt så att de ska passa behoven på lokala arbetsmarknaden. Redovisningsekonomi har gått jättebra, men där känner vi att behovet nog är mättat nu. Sedan är det ju så att ser man en utbildning hos oss som man är intresserad av så får man vara på hugget. Om två år är det inte säkert att den finns kvar, utan då tittar vi på en ny bransch. säger Lisa Knutsson. 

Vilka behov skulle ni säga är störst just nu?

– Förutom automation så pratar man väldigt mycket om underhåll och logistik just nu, berättar Sara Olsson som också vill slå ett slag för de kortare utbildningarna på kvällstid:

– De vänder sig egentligen till yrkesverksamma i alla grupper och det handlar om AI, digitalisering och cirkulär ekonomi. Det är gemensamma nämnare som alla brottas med och som man behöver lära sig mer om för att hänga med. Cirkulär ekonomi tror jag jättemånga tycker är intressant, det handlar mer om ett annat tankesätt och att se livslängd på saker och ting.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: