Lars-Göran Andersson kom med den briljanta idén som alla gillade.
Vimmerbys niondeklassare ska få inblick i hur en dag i restaurangmiljö kan vara inför det stundande gymnasievalet.
Vid sammanlagt fyra tillfällen i förra veckan fick hälften av niondeklassarna från Vimmerbys två högstadieskolor – Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan – ett gyllene läge att bekanta sig med restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vimmerby gymnasium i samband med ett besök på restaurangskolan under sin hemkunskapslektion.
Tacka Lars-Göran Andersson, ny hemkunskapslärare på Astrid Lindgrens skola, för det.
"Fanns ingen tvekan"
Det var han som kom med idén och planterade den hos personalen på restaurangskolan.
Det tog inte lång tid för personalen att nappa på den chansen.
– Han (Lars-Göran) kom upp en dag och frågade vad vi tyckte om idén med att elever från AL-skolan och Vimarskolan får komma till restaurangskolan, laga mat och se hur det ser ut. Det fanns ingen tvekan från vår sida. Vi stämde bara av med rektorn som sa att det var okej, säger Steffan Witterdal, restauranglärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vimmerby gymnasium.
Minskat söktryck till utbildningen
För restaurang- och livsmedelsprogrammet var det ett välkommet förslag som de ser många fördelar med.
– Det är framför allt ett sätt för oss på restaurangskolan att visa vad vi har, hur lokalerna ser ut och berätta om programmet, säger Steffan Witterdal och fortsätter:
– Vår förhoppning är givetvis att det lockar fler elever till restaurangskolan eftersom det har varit lite sämre söktryck de senaste åren. Alla yrkesprogram i hela Sverige har drabbats och vissa restaurangskolor har till och med tvingats lägga ner. Det är synd, det finns hur mycket jobb som helst.
Vad beror den nedåtgående trenden på, tror du?
– De som väljer att gå ett yrkesprogram måste göra några taktiska val på det individuella valet och läsa vissa kurser för att få rätt behörighet till framtida universitetsstudier. Det är nog det som skrämmer bort en del.
36 år som hemkunskapslärare
Eleverna delades in i flera olika grupper för att lösa uppgiften med att färdigställa en trerättersmiddag bestående av toast skagen till förrätt, friterad kyckling, ris och sötsur sås till varmrätt samt fruktsallad och glass till efterrätt.
– Eleverna tycker säkert att det är kul att vara nya i lokalerna. De är koncentrerade och jätteduktiga.
Eva Arvidsson har jobbat som hemkunskapslärare på Vimarskolan i 36 år och gillar idén som kollegan kläckte.
– Det är jättepositivt. Vi har ju tvingats ta lite tid från andra lärares lektioner och det brukar inte vara så populärt men det är ingen som har reagerat. Det har gått problemfritt och de är positiva, säger Eva Arvidsson.
Djurstedt uppskattade initiativet
Valet till gymnasiet är för många både ångestladdat och inspirationsgivande och efter nyår ska de fatta sina beslut.
Niorna fick här chansen att stifta bekantskap med restaurangskolan och se hur restaurangyrket fungerar.
– Det är kul att vara här. Jag skulle säkert kunna välja restaurang på gymnasiet, vi får se. Jag tycker att det är roligt att laga och äta mat, säger Emma Djurstedt, en av många niondeklassare som besökte restaurangskolan i förra veckan.
De resterande niondeklassarna ska komma till restaurangskolan i början av nästa termin. Steffan Witterdal är övertygad om att de kör vidare med detta även nästa läsår.
– Jag hoppas verkligen det. Det betyder massor för oss och det är givetvis nyttigt och viktigt för eleverna att se hur det funkar i ett riktigt restaurangkök, säger Witterdal.