Ännu en gång var det dags för Vimmerby gymnasium att uppmärksamma Agenda 2030 med en hållbarhetsdag.
Amy Isaksson, elev i SAB21, kickstartade dagen med ett introduktionstal för att uppmana ungdomarna att vara rädda om planeten.
– I mina öron låter hållbarhet som att man ska ta ansvar, framför allt för sina egna handlingar. En stor del av problemet är att många kanske inte är så engagerade i hållbarhetsfrågan som vi borde vara vid det här laget med tanke på att det är ett aktuellt problem. Jag tycker att man ska kunna rannsaka sig själv och vara självkritisk, vilket kan vara svårt. Våra egna brister mörkläggs ofta trots att det är den största anledningen till allt som rör klimatfrågan, säger Amy Isaksson.
Skulle du säga att dagens ungdomar är medvetna om klimatproblematiken?
– Jag tycker att vår årskurs har bra koll och har mycket bra att säga när det kommer till miljön. Det är positivt och det måste också fortsätta på det viset. Mitt tal ska beröra och uppmana fler till att tänka så. Det är viktigt att man tänker på vad man gör och man ska inte bara veta vad som är fel utan också förstå varför det är fel. Det ger en mycket djupare förståelse, säger Amy Isaksson.
Fuglesang höll föreläsning
Efter Amy Isakssons beaktansvärda introduktionstal klev Sveriges första astronaut Christer Fuglesangs upp på scenen och höll en föreläsning.
Precis som tidigare år fylldes stora delar av gymnasiet med information och fakta om klimatet utifrån Agenda 2030 och de globala målen som syftar till att skapa en hållbar utveckling.
Gry Karlsson, Sofia Rozanova, Tyra Swahn och Reta Hanno, elever i NA23, har jobbat med två av målen. För Sofia och Reta har fokus legat på mål fem som handlar om jämställdhet.
– Det ska vara mer jämlikt i samhället. Något som är viktigt att jobba med är machokulturen. Det har blivit en grej bland vissa grabbar att man ska styra över kvinnan och det är något som måste tas upp mer, säger Sofia Rozanova och Reta Hanno.
"Ansvaret ligger på oss"
Gry och Tyra har tagit upp jeansproduktionen i arbetet med mål fem, det vill säga hållbar konsumtion och produktion.
– Jeansproduktionen påverkar klimatet enormt mycket eftersom det släpper ut mängder med kemikalier och det går åt mängder med vatten för att tillverka ett par jeans. Vi vill lyfta upp idén med att man ska handla mer secondhand-varor och inte så mycket nya varor. De som har tillverkat varorna jobbar under dåliga arbetsförhållanden och får dålig lön, säger Tyra Swahn och Gry Karlsson.
De fyra eleverna tycker att hållbarhetsdagen har en viktig betydelse.
– Det är viktigt att vi sparar på resurserna mot nästkommande generationer, säger Reta Hanno.
– Det vi får sagt till oss är att ansvaret ligger på oss. Det är viktigt med en hållbarhetsdag för att se hur stora problemen är, säger Gry Karlsson och fortsätter:
– Jag själv märker skillnad från när man var liten och nu. Saker har förändrats och det har till exempel blivit mycket varmare. Då märker man hur allvarligt det är när man har varit med om den här omväxlingen, säger Gry Karlsson.
Hemmingsson höll modeshow i teatern
Matilda Hemmingsson var ansvarig för modeshowen i teatern. Här fick elever från SA23B agera modeller och visa upp kläder från Erikshjälpen och kläder som Matilda Hemmingsson har sytt.
– Min roll är att visa att det går att tänka hållbart och vara hållbar. I det här fallet vill jag visa upp saker som jag har sytt och som är hållbart. Jag handlar bara secondhand-kläder och då vill jag visa upp att det går att skapa snygga outfits även när man handlar secondhand och göra mer hållbart mode. Tidigare har jag inte visat upp något som jag har sytt så det är kul att visa upp vad man gör. Med tanke på att jag brinner för hållbarhet är det jättekul om jag kan inspirera ungdomarna till att handla secondhand, säger Matilda Hemmingsson.
28-årige naturfotografen Joel Hallingfors, ursprunglig från Djursdala, återvände till Vimmerby gymnasium där han tog studenten 2014 och visade egentagna bilder i aulan.
– Jag fick en inbjudan om att komma hit och visa mina bilder och visa det som vi har kvar i Sverige och i Norden av natur, arter, fåglar och djur. Det har blivit naturligt för mig att hålla på med natur, fåglar och bilder för att jag gillar att vara ute i naturen mycket och uppleva det vi har i naturen, säger Joel Hallingfors.
Vad har du för medskick till eleverna?
– Jag vill skapa något sorts intresse för att visa det vi har i Sverige och i Norden vad gäller natur. Jag tänker att det är något som vi måste värna om och bevara för framtiden.
"Tar vara på resurserna man har"
Helena Sallermo, lärare på försäljnings- och serviceprogrammet, har tillsammans med Tony Carlsson samordnat hållbarhetsdagen.
– Hållbarhet för mig är att man tar vara på resurserna man har och inte använder mer än vad man behöver och ser till att det finns något kvar till kommande generationer. Det man kan tänka på är att köpa begagnat. Det måste inte hela tiden vara nytt och det går att använda saker som andra personer redan har använt men inte behöver längre, säger Helena Sallermo.
Tänker dagens ungdomar på det sättet?
– Jag tror att det är väldigt olika i olika grupper. Vissa grupper gör det väldigt mycket, andra grupper inte alls. Jag tror att det blir mer accepterat och tycker att ungdomarna pratar mer om att köpa begagnat och återanvänt, säger Sallermo.
Elevgrupper från i stort sett alla program på gymnasiet deltar på något sätt i hållbarhetsdagen.
– Många elever är intresserade och tycker att det är roligt. Sedan har vi elever som absolut inte vill delta. Hållbarhetsdagen är ett bra tillfälle att visa vad vi gör i klassrummen, säger Sallermo.
Invigningstalaren Amy Isaksson hoppas att eleverna tar med sig mycket från hållbarhetsdagen.
– Det har varit mycket bra grejer, exempelvis hållbart mode. Man behöver inte köpa sprillans nya kläder hela tiden utan det går att hitta likvärdiga kläder på secondhand. Matilda gör kläder av återanvända textiler. Joels bilder var intressanta och då får man se vad vi har här på jorden, vad vi kan ta del av gratis och vad det är vi ska försöka skydda, säger Isaksson.