De åtta årskurs två-eleverna från restaurangskolan på Vimmerby gymnasium fick prov på sina färdigheter i Björkbackens kök på onsdagen. Tillsammans med Björkbackens ordinarie kockar lagade gymnasieungdomarna wallenbergare med klassiska tillbehör och kycklingfilé med rostad potatis och en orientalisk sås smaksatt pesto och soltorkade tomater.
Björkbackens köksmästare Simon Johansson förklarar initiativet med att han gärna vill vara med och utbilda och inspirera framtidens kockar.
– Vi vill främja tillväxten i branschen och göra det möjligt för eleverna att få en arbetsdag på en restaurang. Här blir det lite mer på riktigt och de styr hela lunchen. De har tillsammans med mig planerat rätterna och gjort förberedelser för hur de ska lägga upp arbetet. Vi som är fastanställda är med som hantlangare då det kan vara svårt för dem att vara i ett kök som de aldrig har varit i, säger Simon Johansson.
"Låter dem styra arbetet"
Simon Johansson har många års erfarenhet inom restaurangyrket och hoppas att ungdomarna stannar kvar i branschen.
– Det är väldigt kul att vi får vara med på en sån här grej, förhoppningsvis kommer eleverna få känna att de har en väldigt rolig dag. Det är så mycket mer än bara matlagning. De går på restaurangskolan för att de vill laga mat, men vi vill också visa hur roligt man kan ha det på jobbet.
Simon Johansson tycker att det är glädjande att se när unga kockar blommar ut och visar vad de går för.
– Det är klart att vi är med, tittar och övervakar, men vi låter dem styra arbetet och det är spännande och imponerande att se vilket stort ansvar dessa årskurs två-elever tar. Vi är inte i och petar i smaker då alla tycker om så olika saker. Oavsett vad jag tycker om så är det inte säkert att de tycker likadant och av den anledningen ska man alltid gå efter sig själv när man lagar mat.
"Roligt att byta miljö för en dag"
Linnea Karlsson Wainebro och Alma Pettersson uppskattar initiativet med att förlägga en skoldag på Björkbacken.
– Skönt och roligt att få möjlighet att byta miljö för en dag. Extra roligt att vi har fått göra allt själva och personalen på Björkbacken har hjälpt oss på traven, säger Linnea och Alma.
Eleverna var uppdelade i grupper om två personer. Linnea och Alma fick ansvar för att göra desserten, en blåbär- och svartvinbärskaka.
Isak Hansson och Leo Andersson fick i uppdrag att steka kyckling.
– Det är kul att man får komma ut på en restaurang med skolan. Man lär sig mer av att vara ute och jobba i ett riktigt kök, säger Leo Andersson.